Articol de: Alexandra Cernian – Lector universitar, Facultatea de Automatică și Calculatoare
Preocuparea scăzută a companiilor din România față de digitalizarea proceselor HR nu face altceva decât să confirme ultima poziție pe care o ocupă România în topul digitalizării din Uniunea Europeană, potrivit raportului Comisiei Europene (CE) privind Indicele economiei și societății digitale – DESI 2018. Mesajul departamentelor de HR este că nu sunt prea dispuse să se schimbe și să se modernizeze, deși digitalizarea și automatizarea înlocuiesc seturile de competențe existente într-un ritm tot mai crescut. Asta în contextul pieței din România, unde 60% dintre companii nu au făcut din transformarea digitală partea centrală a strategiei lor de business: doar 4 din 10 companii consideră digitalizarea o prioritate, după cum reiese din studiul “Barometrul digitalizării”, realizat de Valoria și Doingbusiness.ro.
Iată ce relevă studiul “Tendințe și provocări în HR 2018”, realizat de Valoria în parteneriat cu Business Mark, despre viziunea digitală a funcțiilor HR în companiile din România.
Automatizarea proceselor de HR, în scădere
Dacă 59% dintre companiile respondente spun că folosesc programe software pentru administrarea resurselor umane, 53% folosesc programe software pentru pontaj (față de 60% în 2017), iar 50% folosesc programe software pentru salarizare (față de 55% în 2017). Doar 25% utilizează un software pentru managementul performanței angajaților, 16% au un soft pentru recrutare, iar 13% au un software pentru managementul programelor de compensații și beneficii. Interesant este că aceste procente au scăzut față de anul trecut, desi vorbim din ce în ce mai mult despre digitalizarea întreprinderilor, iar procesele HR sunt în centrul fiecărei organizații. Un procent în creștere este cel de 19% pentru soft pentru managementul cursurilor și perfecționării angajaților, față de 13% în 2017.
Remarcăm și în 2018 aceeași tendință a companiilor de a folosi soluții informatice punctuale, care abordează un anumit proces în mod individual (salarizare, pontaj etc.), fără a putea vorbi despre integrarea acestor procese într-un tot unitar, mult mai puternic și eficient. Tocmai aceasta ar fi o component-cheie în procesul transformațional către întreprinderea digitală a viitorului.