Ruxandra Ion – Sunt un leader atipic. Sunt o luptătoare

„Abracadabra”,  „Numai Iubirea”, „Pariu cu Viața”. Sunt doar câteva dintre produsele românești de succes care poartă semnătura Ruxandrei Ion.

Ruxandra Ion și-a început cariera artistică în calitate de regizor de montaj. De la regie, însă, a ajuns în scurt timp la producție și, sub îndrumarea ei, artiști precum Dana Rogoz, Ducu Ion, Adela Popescu și alții au reușit să aibă astăzi o carieră solidă în televiziune.

Tot sub atenta ei supraveghere, postul Acasă TV a devenit canalul numărul 2 din România.

Recent, Ruxandra Ion a decis să părăsească grupul Media Pro. Ea se va concentra de acum pe proiectele personale precum școala de film și televiziune, TV & Film Academy by Ruxandra Ion, dar și de  firma de Talent Management pe care plănuiește să o deschidă.

Am vrut să aflăm, în acest context, mai multe detalii despre această afacere de management al talentelor, dar și despre școala de film și televiziune. Dincolo de toate, am vrut să aflăm secretul de leadership al Ruxandrei Ion. Aflați-l și voi în interviul de mai jos.

Când și cum v-a venit ideea de a deschide o afacere dedicată managementului talentelor?

Totul a pornit în toamna anului 2013, când mi-am propus să deschid o școală de actorie, producție, regie, scenaristică și tv host, “TV & Film Academy by Ruxandra Ion”.

În februarie 2014, Academia și-a deschis porțile pentru prima serie de cursanți, în aprilie începem cu a doua serie, iar la vară avem deja înscrieri pentru Acting Summer School, cursurile noastre intensive de actorie, desfășurate pe perioada verii.

Mă mândresc cu faptul că am deschis cea mai completă și bună școală de profil din România, creată pentru cei cu vârsta cuprinsă între 8 și 80 de ani!

O dată cu plecarea mea din MediaPro, am înființat Act Smart House, firma de Talent Management, unde deja avem semnați artiști importanți din România.

În afară de aceasta, alături de echipa mea de creație vom începe să producem pentru toată piața de profil din România.

Cine sunt coechipierii în acest business?

La “TV & Film Academy by Ruxandra Ion” avem profesori cu o vastă experiență în tv și film.

Printre ei se oameni cunoscuți și apreciați precum: Teo Trandafir (profesor cursuri de Prezentator); Carmen Tănase (profesor cursuri de actorie grupa 14-18 ani); Marian Râlea (profesor actorie grupa 8-14 ani); Adela Popescu (profesor actorie 14-18 ani); Ioana Blaj (profesor actorie 8-14 ani); Mircea Gheorghiu (profesor actorie 18+, Doctor în Teatru, Conferenţiar Universitar în cadrul UNATC- Catedra Arta Actorului, Facultatea de Teatru); Mihai Brătilă (profesor de actorie 18 ani+, Lector Doctor la UNATC, Secţia Actorie și Doctor Magna cum laudae); Ducu Ion, Alma Bacula, Alex Fotea, Iulia Rugină, Radu Grigore.

Toți reprezintă un nume de referință în industria de film și tv românesc, fiecare cu un palmares impresionat. Ei ne sunt profesori la Regie, Producție și Scenaristică. Pe lângă ei, la workshopurile organizate de Tv & Film Academy dar și la orele tematice din cadrul cursurilor, ne bucurăm de aportul unor mari nume precum Andrei Boncea, Crina Mardare, Marin Moraru, Bebe Cotimanis, Elvira Deatcu.

În ce va consta concret activitatea noii afaceri și cum se va numi?

Act Smart House este numele agenției de talente. În cadrul acestei agenții o să încercam să ajutăm artiștii semnați, să primească contracte în condițiile unei piețe libere, în condiții civilizate, bazate pe respect față de meseria lor și adecvate fiecărei personalități în parte.

Cum ați descrie piață din România în raport cu acest domeniu, al managementului talentelor? Au nevoie artiștii din țara noastră de impresari mai buni?

Au nevoie în primul rând de oameni care să îi reprezinte, să negocieze pentru ei, în așa fel încât să nu fie puși în situații umilitoare, așa cum se întâmplă de multe ori într-o piață în care artiștii nu sunt întotdeauna respectați la justa lor valoare.

Aveți zeci de ani de experiență în mediul artistic. Ați produs emisiuni și seriale de succes. Cum vă dați seamă dacă un om este cu adevărat talentat? Ce caracteristici are?

Nu există o rețetă. E vorba de intuiție bazată pe un know how pe care îl acumulezi în timp, dar și pe niște date cu care te naști. E un alt fel de a defini talentul de care ai nevoie pentru a descoperi tineri care au date reale pentru acastă meserie.

Care este cel mai dificil aspect atunci când vorbim despre managementul talentelor?

E dificil să lucrezi pe piață românească. Nu avem încă această cultură. Câți actori au un book profesionist, câți actori de film au o prezentare video, un real pe care îl poți arată celor interesați.

În plus, e dificil să lucrezi cu artiști. Sunt personalități diferite, care au nevoie de sprijin din toate punctele de vedere. Pentru că eu sunt producător de film și serial tv, am și abilitatea de a consilia artiștii mei, din toate punctele de vedere, de la stil, până la sfaturi atunci când au probleme de orice fel.

Într-un fel ajungeți să fiți un mentor pentru foarte mulți artiști. Dumneavoastră ați avut un mentor în carieră?

Nu. Ar fi fost și complicat pentru că am fost mai toată viață un deschizător de drumuri. Respect câteva personalități americane, pe care nu le pot, însă, consideră mentori.

Din televiziune am tot respectul pentru Shonda Ryhmes, creatoarea serialelor Grey’s Anatomy și Scandal, printre multe altele .

Ați fost director executiv al postului Acasă TV. Ce lecții de leadership ați învățat din această experiență și cum v-ați descrie că leader?

Sunt un leader atipic. Dau mult și primesc mult. Și la conducerea Acasă  TV și cu echipele mele din Buftea, am avut o relație de prietenie, de familie mare. Am fost pentru ei și șef, și prieten, și psiholog.

De puțini m-am despărțit și asta în condițiile în care, așa cum se spune, s-au ales apele. Cei care nu au înțeles că televiziunea, este o muncă de echipă, cei cărora li s-a urcat succesul la cap, au părăsit corabia.

Îmi respect colegii care nu uită de unde au plecat, pe cei care nu uită că în meseria asta înveți la orice vârstă, pe cei care nu au fost îmbolnăviți de autosuficiență și automulțumire. Sunt o luptătoare și mi-a plăcut toată viață să mă înconjor de luptători, de oameni care visează MARE.

Ce alte planuri mai aveți, dincolo de deschiderea acestei firme de Talent Management?

Conduc Tv & Film Academy care pregătește talente. Am Act Smart House, care face management pentru talente, pornesc Act Smart Film Production, casa de producție care își propune să producă filme și seriale pentru televiziune. Deocamdată…

  •  
  •  
  •  
  •  
  •