Managerii estimează o creştere moderată a numărului de salariaţi în construcţii şi comerţul cu amănuntul

Criza pandemica accelereaza schimbarea pentru angajati

Managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o creştere moderată a numărului de salariaţi în construcţii şi comerţul cu amănuntul, dar o ”relativă stabilitate” a activităţii în industria prelucratoare, arată datele transmise miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS) în cadrul anchetei de conjunctură din luna august.

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

În industria prelucrătoare, în cadrul anchetei de conjunctură din luna august, managerii preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +3%).

”Pentru activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice se estimează cea mai mare creştere (sold conjunctural +33%), urmată de activitatea de fabricare a produselor din tutun (sold conjunctural +28%)”, se arată în comunicat.

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +8%).

În activitatea de construcţii, se va înregistra pentru următoarele trei luni, creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +14%).

Managerii estimează creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +6%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creştere moderată a acestora (sold conjunctural +12%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat, pentru următoarele trei luni, tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +20%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +14%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +25%).

Totodată, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +11%).

În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +4%).

  •  
  •  
  •  
  •  
  •