8 secrete de comunicare ale marilor lideri

Marii lideri au un efect foarte puternic asupra audiențelor cu care comunică, îi inspiră și motivează să își depășească limitele. Mulți au credința că a fi lider este o abilitate înnăscută, iar comunicarea eficientă le este acestora la fel de naturală precum respiratul. Adevărul este undeva la mijloc, sunt buni oratori, dar în spatele discursurilor captivante există foarte multe tehnici și enorm de multă muncă.

 1. Îşi cunosc publicul

Cei mai buni comunicatori își construiesc mesajele având în minte ceea ce au nevoie oamenii să audă și nu încearcă să releve importanța lor personală în subiectul pe care îl prezintă. Pentru un bun comunicator este mai puțin important să își creioneze o imagine impecabilă și să își creeze un avantaj, decât să ofere audienței informația de care au nevoie.

 1. Sunt experți în comunicarea nonverbală

Un un comunicator este mereu în stare de alertă și își urmărește interlocutorul în permanență, depistând orice moment în care acesta se simte inconfortabil, când este plictisit, iritat sau farte interesat și în funcție de indicatorii constatați își adaptează forma mesajului din mers.

 1. Sunt sinceri

Cei mai buni lideri știu că ingredientul cheie al unei comunicpri eficiente este ca mesajul transmis sa fie real și autentic. Evită răspunsurile incomplete, pompoase, încâlcite și se bazează pe argumente susținute de fapte întotdeauna.

 1. Sunt autentici

Liderii puternici nu au modele de copiat. Există un motiv pentru care Mark Zuckerberg a prezentat investitorilor idea din spatele Facebook într-un hanorac și blugi. Liderii sunt fideli modului lor de a fi și depășesc cu ușurință standardele sociale păstrând încrederea oamenilor în ei.

 1. Vorbesc cu autoritate

Nu pentru că își alocă importanță, ci pentru că știu care sunt problemele și, mai important, soluțiile și știu să le explice punctual și simplu audienței.

 1. Tratează grupurile ca pe indivizi

Liderii au rareori ocazia de a vorbi unui singur om. Dar ei cunosc importanța fiecărui membru al publicului în parte și știu cum să-i facă pe fiecare dintre cei prezenți să se simtă special și important.

 1. Ascultă

Liderii puternici știu că a comunica este un act bidirecțional așa că dacă vor să fie ascultați, trebuie să fie atenți la ceea ce li se comunică.

 1. Își asumă greșelile și știu să ceară iertare

A înțelege și accepta public faptul că ai comis o greșeală este un act de curaj, dar care arată că au coloană vertebrală, că nu fac o dramă din erorile lor și că au învățat ceva din ele.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •