Ce înseamnă leadership-ul autocratic

Ce înseamnă leadership-ul autocratic

Ca o definiție, leadershipul autocratic este acel stil de leadership caracterizat prin controlul unei singure persoane asupra tuturor deciziilor, fără a lua în considerare propunerile celor alături de care lucrează, potrivit psychology.about.com.

În general, cei care adoptă stilul de lideri autocrați fac alegeri bazându-se exclusiv pe ideile și judecățile lor și rareori acceptă sfaturi.

Caracteristicile principale ale leadershipului autocrat:

  • Nu admit sfaturi sau recomandări din partea altor membrii ai grupului
  • Doar ei iau deciziile
  • Liderii dictează metodele și procesele de lucru

Beneficiile leadership-ului autocrat:

Stilul de leadership autocratic poate fi și benefic, mai ales când sunt situații urgente când trebuie luate decizii rapid, iar consulatarea cu ceilalti angajați nu ar face decât să pericliteze situația companiei.

Un alt caz în care leadership-ul autocratic este de preferat ar fi cel  al proiectelelor care implică mulți oameni și organizare. Un leadership dur va asigura că lucrurile sunt făcute rapid și eficient și că proiectele sunt predate la timp.

De asemenea, se consideră că un alt avantaj al leadershipului autocratic este acela de a asigura că angajații dau tot ce au ei mai bun. Prin supervizare și monitorizare, angajații sunt mai puțin stresați de ideea responsabilității. Dacă ceva nu va merge bine, vina si responsabilitatea de eșec va reveni celui care s-a ocupat de supraveghere.

Dezavantajele leadershipului autocrat

Leadershipul autocrat poate deveni problematic atunci când el este folosit excesiv, stârnind resentimente în rândul membrilor grupului.

Atunci când un leader ia deciziile, este posibil ca ele să nu fie acceptate de ceilalți angajați, mai ales în condițiile în care ei nu au fost consultați. Cercetările în domeniu au stabilit, de asemenea, că leadership-ului autocratic îi lipsește creativitatea și diversitatea soluțiilor pentru rezolvarea problemelor.

În general însă, toți cei aflați în poziții de conducere sunt nevoiți să împrumute în activitatea lor, uneori, elemente ce țin de leadershipul autocratic.  Leadershipul autocratic funcționează foarte bine atunci când cel aflat la conducere are acces la  informații la care nu au ceilalți membri ai grupului sau are cunoștințele necesare care să îi justifice un comportament autocrat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •