Cum influențează norocul luarea deciziilor

Cum influențează norocul luarea deciziilor

Bill Gates este un exemplu pentru cum poți fi un om de succes prin multă muncă. Cofondatorul Microsoft a adunat în jur de 10.000 de ore încercând să se perfecționeze în programarea pe calculator, potrivit Harvard Business Review.

Bill a avut parte și de o educație foarte bună. A urmat cursurile unor școli private unde a avut acces la un laborator mereu la dispoziția lui. Și totuși, succesul lui mai are un ingredient dincolo de talent, multă muncă și educație.

Specialiștii pun succesul și pe seama norocului  de negociator de care a avut parte Gates. De altfel, norocul i-a surâs cam de trei ori în viață chiar în punctele critice ale carierei sale.

În 1980, Gate deținea împreună cu câțiva prieteni o companie mica de programare. IBM le-a oferit, la un moment dat, oportunitatea de a crea pentru ei o serie de sisteme de operare, dar Gates a ales să recomande pe altcineva pentru acest job întrucât considera la acea vreme că nu are experiență în această zonă de programare.

Din fericire pentru Gates, IBM nu a ajuns la un acord cu cei pe care îi recomandase, iar compania s-a întors la Bill.

Povestea se complică. IBM mai avea o rezervă în locul lui Gates, o altă companie care dezvolta sisteme de operare. Gates a decis atunci să achiziționeze software-ul produs de compania respectivă pentru a se asigura că IBM nu va mai avea nevoie de rezerva.

Gates a avut și pentru a treia oara noroc în negocierea licențelor cu IBM. Astfel, Gates a reușit să obțină din partea companiei o sumă modestă pentru fiecare copie a sistemului de operare, iar, în plus, compania deținută de Bill urma să păstreze dreptul de proprietate pentru produsul realizat.

Dacă IBM ar fi vrut să semneze un contract pe drepturi de proprietate exclusive, cel mai probabil Gates ar fi ajuns să lucreze cu un alt dezvoltator, ceea ce poate nu ar fi dus la fondarea Microsoft.

Ce demonstrează Gates? Ca o serie de evenimente te pun în fața luării unor decizii. Deciziile respective vor fi și ele influențate de noroc sau de ghinion. Chiar și Nicolo Machiavelli spunea că jumătate din lucrurile pe care le facem sunt gestionate de noroc, iar cealaltă jumătate de către noi.

De ce este important în afaceri să ținem cont și de noroc? Pentru că, spun specialiștii, ne vom putem concentra pe abilități precum capacitatea de adaptare rapidă la schimbări sau capacitatea de a avea o viziune de ansamblu, pe baza datelor prezente asupra a ceea ce s-ar putea întâmpla în viitor care sunt esențiale în dezvoltarea unei afaceri.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •