Leadership – 7 minciuni pe care nu trebuie să le mai credem

Leadership - 7 minciuni pe care nu trebuie să le mai credem

Trăim într-o perioadă în care cautăm soluții și răspunsuri rapide.  Tocmai pentru că trebuie să filtrăm atât de repede tot, mai ales la nivel de lidership,  este important să distingem cu ușurință minciunile de adevăruri.
Leadership - 7 minciuni pe care nu trebuie să le mai credem

În acest context, cei de la borderless.net au identificat șapte minciuni legate de lidership pe care le-au demontat:

1. Toți managerii sunt liderii

Fals. Unii managerii pot fi și lideri, alții nu. Managementul derivă din lidership, dar nu este un echivalent al lui. Managerii pot organiza lucrurile, pot face monitorizări și pot asigura bunul mers al sistemelor și proceselor. Pot, de asemenea, să angajeze oameni, dar dacă nu pot scoate ce este mai bun din ei și nu pot să contribuie la progresul companiei, atunci nu se pot numi lideri.

Lidershipul presupune schimbări, îmbunătățiri și evoluție.

2. Unii se nasc lideri

Adevărul este că și cei care se nasc într-adevăr lideri, trebuie să învețe și să obțină calificarea de lideri. Trebuie să exerseze și să îți șlefuiască talentul.

3. Liderii au mereu răspunsurile corecte

De fapt, liderii știu să pună cele mai potrivite întrebări și știu unde să găsească cele mai bune răspunsuri. Fără a pune mereu întrebări, fără curiozitate, așa-zișii lideri vor stagna când deja piața a evoluat demult.

4. O titulatură este suficientă pentru a conduce

Pentru a fi lider trebuie să știi când să îți asumi acest rol și trebuie să știi cum să acționezi din această postură. Lidershipul înseamnă să faci lucrurile mai bine, iar cele mai bune companii, îi învața pe toți să își asume responsabilitatea de a fi un lider.

5. Liderii sunt concentrați permanent pe probleme

De fapt, liderii își determină echipa întreagă să fie mereu concentrată pe probleme și se asigură că membrii echipei nu consumă energie pe sarcini inutile.

6. Lidershipul înseamnă ambiție

Dar ambiția trebuie să fie direcționată nu asupra propriei persoane, ci asupra binelui general, asupra unui bun parcurs al companiei. Atunci când cei din jurul liderului îți fac munca bine în serviciul consumatorilor, alături de colegi, înseamnă că este un lider bun.

7. Toată lumea poate fi un lider

Dorința nu este sinomină cu eficiența. Toată lumea poate conduce, dar nu înseamnă că o va face bine.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •