Secretul creșterii producției în agricultură

Secretul creșterii producției în agricultură

Cu toate că România are una dintre cele mai întinse suprafețe de teren agricol din Uniunea Europeană, ne aflăm pe ultimele locuri din punct de vedere al eficienței utilizării suprafeței agricole. Pentru a-și spori eficiența, companiile din agro necesită implementarea unor soluții software care să le ajute să optimizeze activităţile prin automatizarea şi simplificarea proceselor critice, prin posibilitatea urmăririi trasabilității producţiei realizate, să determine profitabilitatea pe tipuri de culturi şi să eficientizeze costurile pe care le implică deţinerea şi folosirea logisticii, potrivit BITSoftware.

Indiferent că vorbim de companii producătoare și distribuitoare de semințe pentru culturi mari și plante furajere, de companii producătoare de vin sau distribuitori de produse de protecție a plantelor, un software ERP aduce beneficii în gestiunea eficientă a producției, stocurilor și a inventarului, a achizițiilor, livrărilor și a vânzărilor, reușind să ofere o vizibilitate totală asupra companiei.

Circa 30 dintre proiectele de implementare de soluții de business (ERP, CRM și BI) ale BITSoftware au avut ca beneficiari jucători din sectorul agricol și agro-alimentar, printre aceștia numărându-se: Jidvei, Alcedo, Tohani SA, Caussade Semences Est Europa, Hortifruct, Avincis, Berser, Leoser, Ostrovit, Lider International, Domeniile Ostrov sau Viticola Corcova.

Jidvei SA este unul dintre principalii producători de vin din România, cu peste 2.600 ha de vie și o producție anuală de peste 1 milion de sticle de vin. Din totalul producţiei aproximativ 10% merge la export, pe pieţe precum China, Polonia, Suedia, Germania, Spania, Italia şi Statele Unite. Unul dintre principalele beneficii resimţite în urma implementării soluţiei ERP a reprezentat-o optimizarea fluxului de informații între departamente, care mai departe a condus la o reacție proactivă din partea companiei la schimbările mediului de activitate, cu efecte pozitive în relaţia cu partenerii săi. De asemenea, implementarea soluției ERP a avut o contribuție semnificativă în planificarea și controlul producției, urmărirea cash-flow-ului şi a indicatorilor financiari.

Citește și: Cum pot fermele agricole să-și sporească rentabilitatea

Alcedo, lider pe piața de distribuție a produselor de protectia plantelor și unul dintre cei mai importanți distribuitori de semințe de porumb și floarea-soarelui a implementat o solutie ERP, utilizarea sa permițându-i să obțină o creștere organică a cifrei de afaceri cu 30-40% anual. Rapoartele furnizate au ajutat managementul companiei să calculeze profitabilitatea pe fiecare furnizor și articol în parte.

Caussade Semences Est Europa este unul dintre cei mai mari producători şi distribuitori de semințe pentru cultura mare și plante furajere la nivel mondial. Caussade Semences Est Europa a decis implementarea unui sistem ERP & CRM pentru creşterea competitivităţii într-o piaţă în plină expansiune și pentru o urmărire, în timp real, a operaţiunilor pe care le desfăşoară atât la nivel local cât și la nivel regional (România, Bulgaria, Ungaria și Republica Moldova).

Domeniile Viticole Tohani își stabilesc strategiile de vânzare cu ajutorul informațiilor dintr-un sistem integrat de gestiune. Cu o producție anuală de peste 3.500 de hectolitri de vin pe an și peste 20.000 de facturi, comenzi clienți, facturi, avize și alte documente de plată, soluția ERP trebuie să țină pasul cu ritmul alert de dezvoltare a companiei. Astfel, cu ajutorul sistemului ERP, Domeniile Viticole Tohani gestionează și optimizează stocurile de materie primă și finite, vânzările și toate procesele pe care le implică activitățile de producție și distribuție a vinurilor.

În total, BITSoftware a implementat în jur de 30 de proiecte în domeniul agriculturii, inclusiv furnizori de input-uri agricole.

Foto: stocksnap.io

  •  
  •  
  •  
  •  
  •