Smarthone-ul Fire Phone de la Amazon s-a dovedit a fi un eșec total

amazon fire phone

de Iulia Cimpoeru

După un an de la lansare, Fire Phone, primul smartphone cu Android de la Amazon, a fost scos din uz. În urma numeroaselor plângeri venite din partea clienților, Amazon a decis să nu mai producă Fire Phone-ul și să renunțe pentru o perioadă la poziționarea pe piața smartphone-urilor, informează Wall Street Journal.

Publicația Slate titrează pe un ton umoristic: „Nimeni nu vrut Fire Phone-ul, drept urmare Amazon a încetat să-l mai vândă”.

După numeroase încercări de marketing pentru a determina cumpărătorii să achiziționeze acest telefon, compania a recurs la ștergerea a peste  4000 de comentarii, majoritatea negative, la adresa dispozitivului. În septembrie, ca o ultima încercare de a face ceva, Amazon a scăzut prețul telefonului la 0.99 dolari. Moment în care, dacă până atunci existau îndoieli în ce privește funcționalitatea telefonului, acestea au fost rapid spulberate și toată lumea a știut că ceva nu este în regulă cu Fire Phone.

Următoarea mișcare a companiei după această „mega ofertă”, care a avut în piață efectul contrar,  a fost să concedieze, în masă, inginerii care lucrau la la smartpthone în Laboratorul 126. Pentru prima oară, în 11 ani, au fost dați oameni afară din departamentul de hardware development. În final, Amazon a retras toate telefoanele din comerț.

Două propoziții a spus Kinley Pearsall, purtătoarea de cuvânt Amazon Seattle: „Nu avem în vedere înlocuirea stocului” și „Vom continua să oferim suport tehnic clienților Fire Phone-ului”, menționează bloomberg.com

Lansat în iunie 2014, bazându-se pe succesul înregistrat de dispozitivele Amazon Kindle și Kindle Fire,  un smartphone era următorul pas logic pentru companie.  Numai că, atunci când a gândit poziționarea Fire Phone, compania a avut câteva scăpări: faptul că, pe o piață competitivă cum este cea a telefoanelor mobile, nu poți veni cu un telefon  care este realizat pentru a fi folosit pe propriul site. Ecranul 3D și funcția de recunoaștere a imaginii sunt funcții care au fost concepute pentru a fi folosite la cumpărăturile de pe rețeaua de site-uri Amazon.  Și de aici au apărut o mulțime de critici.

În schimb, realizatorii Fire Phone au pierdut din vedere multe funcții practice care țin atât de ușurința în utilizare cât și de parte de software (nu oferea acces la Google Play), după cum observă pcmag.com.

Pierderile financiare estimate de eșecul Fire Phone-ului se ridică la 170 milioane de de dolari și reprezintă cele mai mari pierderi ale unei companii de comerț electronic de mai bine de un deceniu. 

 

Sursa foto: xda-developers.com

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •