Trăim o euforie nejustificată a așteptărilor salariale și nu numai…

Piata de muncă se caracterizează în acest moment printr-o mare efervescență atât din punctul de vedere al locurilor de muncă vacante, cât și al ofertelor salariale. Iată de ce am considerat oportun să aflăm de la Corina Diaconu, Managing Director, ABC Human Capital, câteva explicații ale acestor mișcări pe piața forței de muncă.

Multe oferte de muncă, record de aplicări, în prima lună a anului, dar și cereri salariale tot mai mari. Ce se întâmplă?

Trendul acesta a înregistrat cote importante anul trecut și pare a se menține și în acest an. Companiile duc o luptă acerbă în încercarea de a atrage candidați valoroși pe fondul nevoii lor de dezvoltare și în încercarea de a fi cât mai competitive. Criza aceasta de personal s-a acutizat din mai multe motive, unul dintre cele mai importante și poate, singurul câștig fiind acela că, din ce în ce mai multe organizații fac eforturi pentru a implementa sau dezvolta politicile interne de compensații și beneficii, investind în retenția personalului. În acest context, oamenii valoroși din companii nu mai regăsesc motivele pentru care doreau să facă o schimbare, tocmai datorită faptului că nevoile lor încep să fie acoperite de actualul angajator. Când spun nevoi, nu mă refer neapărat la cele de natură financiară, a căror durată scurtă de satisfacție a fost deja dovedită. De cele mai multe ori, doleanțele oamenilor sunt despre nevoi de dezvoltare, o comunicare mai bună, un ambient plăcut, respect la locul de muncă și o echipă cu care să lucreze armonios.

Cât influențează situația economică a țării, creșterea sau recesiunea, acest trend?

Orice fenomen de acest gen are o ciclicitate (vezi criza din 2008-2009 și euforia de dinaintea ei), iar cauzele sunt legate și de situația economică a țării, dar și de un cadru mai general, european și chiar internațional, care afectează cumva și țara noastră. Important de reținut este că perioadele de acest gen determină multe erori în procese ale organizației, inclusiv cele de HR: din dorința de a ocupa rapid anumite posturi, salariile sunt supra-licitate sau sunt promovate persoane nepotrivite pentru a le reține în companie, fără să se mai ia răgazul necesar analizei. Ulterior, când lucrurile se așaza sau, chiar mai dramatic, când se constată că urmează o perioadă de recesiune, se văd efectele tuturor acestor decizii conjuncturale.

Alte articole scrise de către Rodica Nicolae: Roxana Epure, CEO CIEL România: “Rezultatele de excepție se obțin prin colaborare”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •