Viitorul resurselor umane în viziunea directorilor generali

provocarile strategice din HR identificate de catre directorii generali

Dinamica mediului de afaceri, educația și transformările demografice aduc la vedere problema presantă a forței de muncă. Dacă până în urmă cu câțiva ani, companiile își permiteau să selecteze candidații, astăzi se străduiesc să-i găsească. Procesele anevoioase de recrutare au fost semnificativ simplificate ca să faciliteze recrutarea. Companiile au implementat programe de dezvoltare, programe de lucru flexibile, sisteme de compensații și beneficii ca să rețină talentele. Rolul companiilor de Executive Research este tot mai necesar, iar brandul de angajator din ce în ce mai important.

Pe acest fundal provocator pentru companiile din România, compania de consultanță Valoria a lansat cel mai important studiu Tendințe și provocări în HR 2018. Raportul prezintă datele comparative ale rezultatelor cercetărilor derulate în anii 2017 și 2018. Pentru scopul acestui articol, am selectat părerile exprimate de către directorii generali cu privire la provocările cu care se confruntă practicile de HR, evoluții legate de retenția angajaților, automatizarea proceselor de HR și digitalizarea funcției de HR.

Directorii generali vor angajați pregătiți și implicați

Pentru directorii generali, cele mai importante trei provocări strategice din zona de HR sunt următoarele:

  1. menținerea unui nivel ridicat de implicare a angajaților (83%);
  2. asigurarea competențelor de conducere care să ajute organizația să răspundă la noile cerințe de business și la ritmul rapid al schimbărilor (67%);
  3. retenția angajaților cu potențial ridicat și a celor cu performanțe deosebite și crearea unei culturi organizaționale (valori, credințe, comportamente) care să dea un avantaj competitiv companiei (67%).

Alte provocările strategice din HR identificate de către directorii generali ai companiilor respondente sunt: folosirea tehnologiilor digitale pentru a eficientiza servicii de HR, motivarea angajaților din producție, lipsa pe piața muncii a personalului calificat și presiunea salarială continuă.

Ca să răspundă cu succes acestor provocări, 87% dintre directorii generali spun că soluția constă în investițiile eficiente în dezvoltarea competențelor și abilităților angajaților prin educație și training, în timp ce 80% dintre managerii de HR mizează pe colaborarea transparentă dintre HR și top management pentru aliniere la nivelul strategiei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •