Cui (nu) îi este frică de operație? [A]

Dacă te numeri printre cititorii noștri fideli, știi deja câteva lucruri despre masajul shiatsu și despre beneficiile lui asupra organismului. Am prezentat această tehnică holistică și non-invazivă în câteva articole publicate pe site-ul nostru (unul dintre ele este aici).

Înainte de a intra în subiectul materialului de față, îți reamintim unele lucruri despre shiatsu și istoria lui: este moştenitorul japonez al acupuncturii chineze, în sensul că acționează asupra acelorași meridiane energetice, dar fără ace! În shiatsu, acestea sunt înlocuite de mâinile, degetele, coatele și, uneori, genunchii terapeutului.

Principalele beneficii ale acestui tip de masaj sunt:

  • relaxarea;
  • tonifierea;
  • echilibrarea;
  • calmarea și reducerea durerilor;
  • refacerea după operații sau traumatisme etc.

După această foarte succintă rememorare, este vremea să afli că shiatsu este recomandat și ca o foarte eficientă metodă de terapie pre sau post-operatorie. Despre aceste virtuți ale masajului energetic vom scrie acum.

În viață, ni se întâmplă adesea să ne confruntăm cu perspectiva unei operații (de la o “banală” extracție de măsea de minte și până la intervenții mai grave și mai traumatizante). Ideea de a ajunge “la cuțit” ne poate paraliza atât de tare, încât, adesea, amânăm decizia, cu consecințe nu tocmai fericite pentru sănătatea noastră. Frica, grija și neliniștea în legătură cu ceea ce ne așteaptă pe masa de operație sau pe scaunul stomatologic sunt foarte firești și naturale, dar ele ne blochează psihic, împiedicând organismul să participe la refacere, vindecare și re-echilibrare. Or, masajul shiatsu aplicat fie celui care urmează să se opereze, fie celui care a trecut deja printr-o asemenea experiență poate ameliora anxietatea și poate concentra benefic energia corpului nostru, în scopul depășirii momentului de cumpănă.