A murit Michele Ferrero, antreprenorul care a îndulcit lumea

Michele Ferrero, supranumit ”părintele Nutella“, a încetat din viață sâmbătă, la vârsta de 89 de ani. ”Cel mai bogat ciocolatier de pe planetă“ lasă moștenitorilor Grupul Ferrero și o avere netă de 24,4 miliarde de dolari.

Michele Ferrero a murit pe data de 14 februarie, în vila sa din Monaco, după o lungă suferință, potrivit publicației La Stampa.

Moartea proprietarului imperiului Nutella, Michele Ferrero, cauzează probleme privind succesiunea grupului omonim, controlat în întregime de familie şi care are vânzări de aproximativ 6 miliarde de dolari. Fiul său, Giovanni, va prelua, cel mai probabil, compania, după ce principalul moștenitor, Pietro (fratele său), și-a pierdut viața în urma unui atac de cord, în 2011.

Averea lui Ferrero este estimată la 24,4 miliarde de dolari. Potrivit revistei Forbes,  Ferrero se afla pe locul 30 în lista celor mai bogaţi oameni din lume. În Indexul Miliardarilor Bloomberg, antreprenorul se afla pe locul 31, dar şi pe locul întâi în topul celor mai bogaţi italieni.

Imperiul de ciocolată, creat din sărăcie

Deși nu Michele Ferrero a inventat crema de ciocolată Nutella, el este supranumit ”părințele Nutella”, pentru că este cel care a făcut crema de ciocolată faimoasă în întreaga lume. Nutella este creația lui Pietro Ferrero, tatăl lui Michele.

Pietro Ferrero a început să producă Nutella în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, atunci când Italia practica raționalizarea. Cacaua era scumpă, aşa că Pietro a început să experimenteze o cremă tartinabilă, cu alunele pisate, pentru a o înlocui. Produsul obținut a primit, în 1946, numele de Pasta Gianduia. Spre 1951, crema de ciocolată a ajuns populară cu denumirea de Supercrema Giandujot.

Numele pe care îl cunoaștem cu toții a fost stabilit abia în 1964, când Michele Ferrero a considerat că fostul nume nu este nici comercial, nici atrăgător și nici măcar simplu de reținut.

Michele Ferrero a dus mai departe afacerea creată de părinţii săi în anii ’40, transformând o afacere locală din Piemonte într-un gigant global. Acum, compania produce aproximativ 365.000 de tone de Nutella în fiecare an, în cele 11 fabrici din lume.

Cu ce rămânem din povestea lui Ferrero

Pe pagina oficială a Grupului Ferrero, se susține că moto-ul care a stat în spate afacerii este ”Munceşte, Creează, Dăruieşte“. De asemenea, Grupul Ferrero nu s-ar fi bucurat de succesul actual dacă Michele Ferrero nu ar fi ținut cont de ”dorințele Valeriei”.

Potrivit publicației ”La Stampa”, Valeria era, în concepția lui Michele, ”clientul mitic“, ale cărui ”papile gustative imaginare“ trebuie satisfăcute. În acest sens, până în urmă cu câțiva ani, ”părintele Nutella” se deplasa zilnic cu elicopterul până la sediul companiei din nord-vestul Italiei, unde gusta dulciurile şi ajuta la crearea de altele noi.

Grupul Ferrero este prezent în 53 de țări și cuprinde Ferrero Rocher, Mon Cheri şi Kinder. Profitul anual este de peste 9 miliarde de dolari.

(Foto: Brian Cantoni/www.flickr.com)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •