Puneți-vă Lisabona pe agenda acestei veri!

Lisabona este un oraa fascinant

Pentru cele peste două milioane de turiști care îl vizitează anual, printre care și din ce în ce mai mulți români, Lisabona este un oraș fascinant. Cei care ajung în zonă au o largă paletă de activități la dispoziție, de la vizitarea pe tot parcursul anului a nenumăratelor muzee și palate înțesate de artă, până la petrecerea timpului estival în stațiunile din apropierea orașului, precum Costa da Caparica, Carcavelos și Cascais, cu cazinourile de cinci stele din Estoril sau castelele regale de vară din pădurile Sintra, toate pline-ochi de oameni veniți din toate colțurile lumii. Peisajul metropolei europene este unul aparte, dat de clădirile cosmopolite sau străzile încărcate de istorie din care răzbate, parcă, prezența exploratorului Vasco da Gama. Toate – de-a lungul imensului fluviu Tejo care susură în ritmul muzicii fado. Nu poți bifa în câteva zile întregul periplu turistic, dar pentru o primă excursie, iată câteva obiective pe care nu trebuie să le ratezi.

Turnul Belem este considerat emblema Lisabonei și a fost declarat de către UNESCO Patrimoniu Mondial. A fost construit în formă de cizmă, la gura de vărsare a fluviului, în secolul al XVI-lea, la ordinul Regelui Manuel I, pentru apărarea împotriva corsarilor. Arhitectul șef, Francisco Arruda, a inserat în ,,bijuteria” portugheză elemente maure care te fac să exclami de uimire la fiecare pas. Intrarea costă în jur de șase euro.

Mânăstirea Dos Jeronimos este considerată cel mai important național al Portugaliei și face parte, de asemenea, din Patrimoniul Mondial UNESCO. Construcția, inițiată de Regele Manuel I, a durat 69 de ani, (între 1501 și 1570) cu costuri echivalente a 4.830 de kilograme de aur (câte 70 de kg pe an), a fost dedicată rugăciunilor înainte de plecarea pe mare și sărbătorirea, ulterior, a marilor descoperiri geografice. De aceea, numeroasele elemente manueline arhitecturale reflectă motive maritime, precum monștri marini, corali sau frânghii navale. În Mănăstirea Ieronimilor, prima comunitate de călugări cărora le-a fost încredințată clădirea, se află mormintele lui Vasco da Gama, ale poeților Luis de Camoes, Fernando Pessoa și Alexandre Herculano, precum și ale regilor Manuel și Sebastiao. Muzeul Maritim și Muzeul Național de Arheologie se află în partea vestică a mănăstirii, iar toate pot fi vizitate cu zece euro. Ambele obiective se află în cartierul considerat de către portughezi nod al istoriei, respectiv Bairro de Belem.

Castelo de Sao Jorge este așezat pe dealul unde și-au făcut casele primii portughezi. Fortificat de către mauri în secolul al IX-lea și reședință regală până în 1511, castelul Sao Jorge este astăzi grădină publică, cu o vedere panoramică de vis care poate fi admirată și fotografiată contra sumei de cinci euro. Fostul palat regal este situat în cartierul Alfama, partea veche a celebrului cartier Baixa, considerat inima Portugaliei, prin care trece și renumitul tramvai 28, inaugurat în 1901 și păstrat la fel de atunci și până acum. Călătoria pare de poveste pentru turiști, cu traversarea străduțelor medievale de-a lungul și de-a latul cărora tronează casele placate cu azulejo. În aceeași zonă a orașului, se află Muzeul Fado, dedicat chitarei portugheze, cu bilet de intrare în valoare de cinci euro

Diversitatatea este punctul forte al Lisabonei și atunci când vine vorba despre mâncare sau băuturi ieftine și bune. Printre altele, cunoscătorii recomandă pataniscas de bacalhau, peixinhos da horta sau savuroasele sardine la grătar, iar la categoria dulciuri, poți încerca cu încredere tartele cu cremă, pastel de nata, cu o cafea Bica la final, emblematică pentru portughezi.

Lisabona a fost declarată în 2013 cea mai bună destinație europeană pentru city-break la World Travel Awards.

Vestea bună pentru românii pasionaţi de călătorii, în general, şi de Portugalia, în special, este aceea că Tap Air Portugal operează zboruri zilnice, directe între Bucureşti şi Lisabona. În doar nouă luni de la revenirea în România, compania aeriană portugheză a înregistrat creşteri spectaculoase ale numărului de pasageri transportaţi, confirmându-se astfel interesul sporit al românilor pentru această destinație. “Avem o creştere de 17% în 2017, față de ceea ce fusese prognozat, în ceea ce priveşte numărul de pasageri pe care îi transportăm între Bucureşti şi Lisabona. Tocmai de aceea am considerat că este oportun să introducem zboruri zilnice pe această rută. Ajungem, în acest fel, la un număr de aproape 8.000 de călători care zboară cu noi în fiecare lună”, a declarat Claudia Stroescu – Sales Manager România, TAP AIR Portugal.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •