No Man’s Land, un spectacol în care viaţa şi moartea îşi dau mâna, dar se trădează cu zâmbetul pe buze

Teatrul National “I.L.Caragiale” Bucuresti a programat pentru vineri, 3 februarie, ora 19, la Sala Studio spectacolul “No Man’s Land”

Teatrul Național “I.L.Caragiale” București a programat pentru vineri, 3 februarie, ora 19, la Sala Studio spectacolul “No Man’s Land” de Danis Tanović, în regia bulgarului Alexander Morfov.

Alexander Morfov este cunoscut publicului din România pentru două spectacole grandioase montate la Sala Mare a Teatrului Național – “Vizita bătrânei doamne” de Friedrich Dürrenmatt cu Maia Morgenstern și Mircea Rusu în rolurile principale si “Furtuna” de William Shakespreare, cu Ion Caramitru în rolul Prospero și Mihai Călin în rolul Caliban, rol pentru care actorul a primit și un Premiu UNITER în 2015.

“No Man’s Land” este un spectacol în care viaţa şi moartea îşi dau mâna, dar se trădează cu zâmbetul pe buze, după cum scria și Alina Epîngeac în Yorick.ro

No Man`s Land este o satiră la adresa războiului, cu toate implicaţiile sale, plecând de la conflictele din războiul balcanic dintre sârbi şi bosniaci, unde are loc acţiunea.

Scenariul tratează lumea dură a războiului (cu lupte de putere, cu arme, grenade şi tancuri, cu oameni abrutizaţi or meschini, cu tragedii) într-o notă de sarcasm, cu mult umor negru şi ironii.

Povestea este simplă: doi soldaţi inamici, un sârb şi un bosniac, sunt prinşi într-un context ciudat la mijlocul frontului, în tranşeele dintre linii. Aceştia vorbesc aceeaşi limbă, au cunoştinţe comune cu care şi-au petrecut copilăria şi totuşi se află pe poziţii de frondă, sunt inamici.

“Pentru că eu am puşcă şi tu n-ai”, aceasta este regula, arma dictează cine are dreptate pe timp de război. Conflictele armate topesc individul, neutralizează interesele comune şi rezumă totul la doi, la două tabere rivale. Conflictele sădesc distrugere, nimicire şi praf.

În mijlocul războiului, forţaţi să stea împreună între taberele rivale, personajele se transformă însă, se dezbară într-un fel de război. Între insulte, poziţii de forţă, bruscări, bătăi şi înjurături, apare plăpând dar se multiplică repede şi îi domină ’”umanul”.

“No Man’s Land” marchează, în sfârșit, un eveniment pentru stagiunea de toamnă. O temă foarte actuală, preluată dintr-un film, prinde neașteptat viață scenică printr-o echipă deosebită – regizor, scenograf și actori – care o prezintă teatral impresionant, atractiv. Este un spectacol al emoțiilor, provocării și surprinde cum se îmbracă o tragedie actuală într-un comic amar”, spune Ileana Lucaciu.

No Man’s Land

de Danis Tanović

Traducere: Andrei Marinescu

Regie, adaptare și ilustrație muzicală: Alexander Morfov

Decor: Nikola Toromanov

Costume: Andrada Chiriac

Light design: Chris Jaeger

Distribuție: Mihai Călin, Richard Bovnoczki, Ciprian Nicula, Marcelo S. Cobzariu, Rareş Florin Stoica, Mihai Munteniță, Ionuț Toader, Andrei Atabay, Denis Hanganu, Vitalie Bichir, Eduard Adam, Mandin Mădălin, Adrian Iosif Pop, George Pistereanu, Alexandra Sălceanu, Aylin Cadir, Fulvia Folosea, Nicolae Dumitru, Ionuț Niculae, Aurel Ungureanu, Silviu Negulete-Viciu.

No Man’s Land. Spectacolul este o producție a Teatrului Național “I.L. Caragiale” București

Stagiunea 2016 – 2017

Biletele se pot achiziționa online, de pe platforma www.mystage.ro, dar și de la casa de bilete a teatrului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •