Articol de: Madi Rădulescu, PCC, MBA, Managing Partner MMM Consulting
Dacă vă spune cineva că sportivii de performanță vor putea să reia sezoanele de competiție și să obțină rezultate, fără antrenament în această perioadă de carantină sau în perioada post carantină, probabil că îi veți zâmbi în nas. Bănuim că, după posibilitățile pe care le-au avut sau și le-au amenajat acasă, cei mai cu dare de mână în propria sală de sport, alții în sufrageria proprie, fiecare a continuat să se antreneze în așa fel încât să se mențină în formă și să-și poată relua munca făcând față cât mai bine.
Care ar fi motivul pentru care lucrurile ar funcționa diferit în business? Această perioadă de întrerupere a multor activități, de mutare a majorității activităților de birou în “work from home”, fiecare pe unde a apucat, unii în sufragerie, alții în bucătărie, în timp ce copiii își fac lecțiile în camerele lor, a avut un impact important în nivelul de stress și de oboseală, a forțat formarea de noi obiceiuri, și a scos la iveală multe dintre deficiențele proceselor de muncă pe care companiile le purtau după ele de ani de zile… Ceea ce părea imposibil acum trei luni, lucrul complet de acasă, iată că s-a transformat într-un nou mod de a trăi și acum, în foarte multe companii, întâlnim oameni care sunt reticenți să se întoarcă la birou.
Dar așa cum sportivii nu pot înceta complet să se antreneze și trebuie să se mențină în formă, la fel și angajații și managerii lor au nevoie, de data asta, de un altfel de antrenament. Un antrenament de adaptare la schimbări dinamice, bruște, un antrenament de lucru cu presiuni venite din multe direcții, un antrenament de lucru și de adaptare în condiții de incertitudine și de ambiguitate în care, nici un plan nu este suficient de bun pentru că, nici un plan nu rezistă suficient de mult.
În ce constă antrenamentul pentru a deveni mai rezilienți? În primul rând, avem nevoie să înțelegem ce abilități conduc la rezistența noastră emoțională și mentală. Pentru că este vorba despre un set de abilități, iar aceasta este o veste bună.
Mai jos, un scurt podcast cu Madi Rădulescu, vorbind despre reziliență, cu doar câteva zile înainte de a susține un workshop pe acest subiect:
Prin conștientizarea ariilor în care stăm bine vom putea întări acele abilități care ne ajută să facem față situațiilor dificile. Prin disciplina de a dezvolta acele arii care ne ridică provocări, vom putea reduce sentimentul de anxietate, de oboseală, de descumpănire sau chiar tentația de a renunța.