Deficitul de talente. Ce se caută și nu se găsește pe piața forței de muncă

Peste 60% dintre angajatorii români susţin că au probleme în a găsi oameni pentru joburile nou create sau pentru cele rămase libere ca urmare a plecărilor din companie.

Cele mai mari dificultăţi în a găsi oameni potriviți le au firmele care vor să angajeze meseriaşi calificaţi, în special bucătari, patiseri, măcelari, mecanici şi electricieni, arată un studiu al companiei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară ManpowerGroup, intitulat ”Deficitul de talente”.

Citește și Cum să recrutezi talentele în Europa

Pentru al patrulea an consecutiv, posturile de meseriași sunt cele mai greu de ocupat, urmate fiind de
cele de reprezentanți vânzări, care au urcat pe locul 2. Posturile care ocupau anul trecut locurile 2 și 3,
cele de ingineri, respectiv tehnicieni, se află acum pe locurile 3 și 4 în topul primelor 10. Cel mai mult
s-au adâncit dificultățile de atragere a șoferilor, care ocupă în 2015 locul 5 în topul celor mai dificil de
ocupat poziții, după ce în 2014 erau doar pe locul 10.

România se confruntă cu o lipsă puternică de personal

Printre joburile cel mai greu de ocupat, în prezent, în România, se mai numără, în afară de cele amintite anterior, şi cel de inginer, de şofer, de manager sau de IT-ist. În acest context, România se află pe locul 5 în lume,  in topul lipsei de personal pe piaţa muncii.

„O bună parte din avantajul competitiv al României a fost, în ultimii ani, forţa de muncă bine educată, calificată, creativă şi flexibilă. Pe măsură ce aceste talente încep să lipsească sau să fie din ce în ce mai greu de atras, este normal ca angajatorii să se îngrijoreze de o erodare a competitivităţii“, a explicat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.

Citește și Războiul antreprenorilor sau cum să recrutezi talente

Prin urmare, angajatorii încep să pună pe masă tot mai multe iniţiative private, menite să readucă la viaţă învăţământul profesional şi care să ocupe golul pe care ar putea să îl lase în companii angajaţii care ies la pensie. Multe dintre firmele care au în prezent activitate de producţie au şi o medie de vârstă destul de ridicată în acest sens, peste 40 sau 45 de ani. Chiar şi studiul arată că doar una din zece companii nu are o strategie clară de a combate deficitul de talente.

Ce le lipsește angajaților

„Acţiunile întreprinse de angajatorii din România arată că aceştia conştientizează importanţa talentelor pentru rezultatele organizaţiei şi recurg atât la soluţii interne (formare şi dezvoltare), cât şi la soluţii sistemice (parteneriate educaţionale) care să diminueze deficitul pe termen lung. Această prioritzare este de bun augur, deoarece deficitul de talente este o problemă persistentă, pe care vom continua să o resimţim şi care necesită soluţii noi,“ adaugă Valentin Petrof.

Studiul integral îl puteți găsi AICI.

Despre studiul ManpowerGroup

ManpowerGroup a intervievat peste 41.700 de responsabili cu angajarea (recrutori și manageri) din
42 de țări pentru a stabili ponderea celor care întâmpină dificultăți în ocuparea posturilor vacante,
cauzele acestor dificultăți și posturile cel mai dificil de ocupat. Angajatorii au fost de asemenea
chestionați privind impactul deficitului de talente asupra organizației și măsurile întreprinse pentru a
reduce sau contracara acest deficit.

(Foto: Milton Jung/www.flickr.com)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •