Sfaturi pentru o comunicare eficientă

Comunicarea eficientă este una dintre cele mai importante abilități pe care le putem deprinde, dar cu toate acestea adesea nu îi acordăm suficientă atenție sau dedicare. Indiferent că vorbim despre comunicare oficială, în scris sau în persoană, o cină cu colegii de serviciu, un eveniment de networking sau o ieșire informală, modul în care comunicăm spune foarte multe despre noi și, dacă este deficitar, afectează percepția celorlalți asupra noastră și a capacităților noastre. Există o serie de ”exerciții” pe care le puteți pune în practică zi de zi pentru a vă putea îmbunătăți abilitățile de comunicare, iar sfatul nostru este să începeți cât de curând.

1. Fii atent la limbajul trupului

Dacă îi spui unui partener de conversație că ești pregptit pentru discuția serioasă de care te-a avertizat, dar brațele tale sunt încrucișate, nu va reuși să îți transmită mare lucru. Spui cuiva că îl asculți, dar te uiți spre calculator sau telefon? Comunicare nonverbală ne dă de gol mai mult decât ne așteptăm și adesea nu realizăm că facem gesturi care contrazic ceea ce verbalizăm. Astfel de posturi, mimica și reflexele pot lucra în defavoarea noastră mai ales la interviuri, în ședințe importante sau la evenimente. Citiți mai multe despre comunicare nonverbală și fiți mai conștienți de corpurile voastre atunci când comunicați, scrie lifehacker.

2. Scapă de cuvintele de umplutură

La școală o serie lungă și consistentă de onomatopee precum ”ăăăă” și ”mmmm” ne mai furau din timpul destinat ascultării la tablă. Dar nu mai avem șapte ani și acestea sunt nepotrivite în conversație și ne fac să părem neprofesioniști și ne știrbesc din încredere. Înlocuiește-le cu un gest discret până reușești să le scoți din uz sau fă o pauză, respiră profund, bea o gură de apă.

3. Conversația de duzină necesită pregătire

Să faci conversație nu este pe cât de simplu pare. Pentru a elimina liniștea stânjenitoare care se poate lăsa peste doi sau mai mulți oameni ai nevoie de un plan stabilit dinainte. Fii la curent cu câteva știri simple legate de un subiect neutru și pornește o discuție pe marginea lor, un film, o carte sau un nou gadget. Înteresează-te de hobby-urile persoanelor cu care vei interacționa și provoacă-i cu o întrebare etc.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •