10 aplicații reușite ale AI în afaceri

10 aplicatii reusite ale AI in afaceri

Găsirea de utilizări reușite ale AI în afaceri poate fi copleșitoare. Ritmul inovării în mediul academic depășește cu mult ritmul în care companiile pot procesa noua tehnologie și îi pot evalua utilitatea. Pentru a începe totuşi de undeva, iată care sunt modalităţile în care AI este utilizată astăzi.

AI concentrată pe vizual

Domeniul „Computer Vision”* se concentrează pe înțelegerea imaginilor – orice fel de imagini, de la obiectul propriu-zis, la un concept cognitiv reprezentat în imagine. Pentru a identifica cazurile de utilizare în care „Computer Vision” te poate ajuta, gândeşte-te la punctele în care extragerea reprezentărilor abstracte ale imaginilor poate fi utilă.

  • Sisteme de recomandare: Site-urile de comerț electronic pot utiliza o rețea neuronală convoluțională pentru contextualizarea imaginilor pentru sistemele de recomandare.
  • Comportamentul de cumpărare al utilizatorilor: Analizează achizițiile clienților pentru a găsi asemănări. De ecemplu: Dacă un anumit utilizator preferă anumite croieli sau materiale.
  • Căutare vizuală: Poţi găsi elemente similare cu cele selectate de un utilizator.
  • Analiza comerțului cu amănuntul: Poţi urmări cele mai vizitate zone din cadrul unui magazin.
  • Oglinda magică: Permite utilizatorilor să vizualizeze produsele tale, purtate de ei.
  • Detectarea obiectelor: Poţi găsi și urmări obiectele dintr-o imagine.

AI concentrată pe text

Domeniul care se ocupă cu orice text se numește prelucrarea limbajului natural (NLP). Unele cazuri recente de utilizare care au funcționat foarte bine sunt:

  • Traducere automată: Un exemplu ar fi traducerea din engleză în franceză. Trucul aici este să te gândești la orice lucru din afacerea ta care ar putea fi încadrat ca o sarcină de traducere.
  • Extragerea datelor: Dacă ai date nestructurate scrise în text, NLP a devenit foarte bun la extragerea acelor date. De exemplu: „Pisica mea Tom, a alergat în supermarket.” Sistemele actuale pot recunoaște faptul că Tom este un nume și supermarket o locație.
  • Clasificarea textului: AI face o treabă destul de bună în zilele noastre la clasificarea secvențelor de texte. O propoziție precum „Am iubit cu adevărat acel film prost” ar fi în mod raţional clasificată drept pozitivă.
  • Sinteza documentelor: Deși acest lucru nu este încă rezolvat, sistemele mai noi pot extrage cea mai relevantă propoziție dintr-un pasaj mai lung.

Un punct important de reţinut este să te gândeşti la soluții de text și imagine ca la nişte rețete: ideile abstracte pot fi transferate în alte domenii.

*Computer Vision=studiază dezvoltarea de metode şi sisteme computaționale capabile să perceapă lumea din imagini și înregistrări video într-un mod inteligent, cât mai apropiat modului de percepție uman.

Sursa: Forbes.com

Foto: Pixabay

Citește și Următoarea revoluție industrială este în plină creștere în Japonia