6 semne destul de clare că eşti exploatat la locul de muncă

6 semne destul de clare ca esti exploatat la locul de munca

Un adevăr greu de acceptat legat de succes este acesta: Trebuie să te dai peste cap şi să lupţi mult pentru a ajunge acolo. Mulţi se ghidează după această vorbă, lucrează multe ore în plus peste program, spun „Da” la aproape fiecare proiect și petrec mult prea mult timp în perfecționarea sarcinilor.

Cu toate acestea, sunt de asemenea conștienţi de faptul că această etică a muncii îi pune într-o poziție dificilă – devenind „omul disponibil oricând şi pentru orice” pentru superiori sau colegi, spre care să arunce orice sarcină. Dacă nu eşti sigur dacă eşti exploatat în poziţia ta curentă, ține cont de aceste șase semne:

  1. Oamenii s-au oprit din a te întreba dacă este OK să îţi mai dea de muncă

Avertismentul legat de acest lucru este că, din când în când, șeful tău îți va da proiecte fără să primească acceptul tău. Acest lucru este normal și o parte din ele sunt legate de obiectivele și responsabilitățile pe care le ai. Ceea ce nu este normal este să primeşti în mod constant sarcini suplimentare care îţi măresc semnificativ volumul de muncă și nu sunt în conformitate cu descrierea postului tău.

Situaţia devine mai gravă dacă aceste sarcini provin de la colegii tăi și nu de la șeful tău. Dacă acesta este un scenariu în care te regăseşti, trebuie să înveţi cum sa spui „Nu” acestor solicitări.

  1. Nimeni nu-ţi spune vreodată mulțumesc

Nu te poți aștepta la un „mulțumesc” de la managerul tău de fiecare dată când faci ceva ce ţi-a cerut, dar dacă nu îţi este niciodată recunoscută munca pe care o faci, nu este în regulă.

O recomandare ar fi ca în loc să aștepți ca managerul tău să stabilească o întâlnire, dacă poți, organizeaza-o tu, săptămânal. Foloseşte acest timp pentru a trece prin tot ce ai terminat (și pentru a face imposibil ca șeful tău să nu îţi recunoască munca).

  1. Petreci foarte mult timp pentru a face lucruri care sunt în afara descrierii postului tău

Lucrezi la proiecte care nu sunt responsabilitatea ta și, ca urmare, nu ai timp să-ți închei propriile proiecte. Acest lucru poate să dăuneze reputației tale în faţa șefului tău şi pot necesita să rămâi până târziu în timp ce toți ceilalți pleacă la 6 fix.

Este lăudabil că vrei să-i ajuți pe alții, dar dacă acest lucru îți blochează calendarul, poate ar fi necesar să reduci volumul de asistență oferit.

Citește și Cum să rezolvi problema supraîncărcării cu întâlniri de lucru

  • 13
  •  
  •  
  •  
  •