De cele mai multe ori, suntem atât de atașați de telefoane, computere sau tablete și ne montăm pentru a fi în priză mai tot timpul, încât nu conştientizăm că astfel ne baricadăm de la explorarea corectă a gândirii.
Cu siguranţă ţi s-a întâmplat, dar probabil nu ai conştientizat procesul, să fii extrem de presat de rezolvarea unor activităţi, iar după o pauză de prânz încheiată cu nişte activităţi banale cum ar fi strângerea mesei sau spălarea vaselor, să se întâmple să te trezeşti cu idei salvatoare la multe probleme care îţi dădeau bătăi de cap. Adevărul este că atunci când iei o pauză de la anumite activităţi stresante şi îţi laşi mintea să rătăcească în altă direcţie, e posibil să fii mai eficient şi să vii cu nişte soluţii inovatoare.
Există multe lucruri pe care le poți încerca pentru a-ţi creşte creativitatea și a te inspira, departe de computer şi tehnologie, iar mai jos poţi descoperi mai multe opțiuni de strategii excelente, dovedite de știință, pentru a-ţi scoate mintea în afara zonei de confort!
- Trage un pui de somn!
Știm cu toții că somnul crește productivitatea, dar, știai că este şi o sursă bună de inspirație?
Mai multe studii au arătat că visarea este secretul creativității, spune scriitorul Andrew Tate. Deoarece creierul funcționează chiar și atunci când dormim, oamenii care sunt bine odihniți îşi cresc probabilităţile de a reţine informațiile din acea zi, în timp ce visătorii fac faţă mai bine provocărilor de peste zi și sunt „mai flexibili și mai deschişi la noi moduri de gândire”.
Recomandarea e să încerci să prinzi niște momente, chiar şi scurte, pentru a trage câte un pui de somn, mai ales dacă vezi ca nu poţi face faţă unei şedinţe ce presupune venirea cu soluţii creative.
- Bea ceva!
Surpriză, ţi se dă permisiunea să bei câteva beri. Cercetătorii au descoperit că grupurile care consumă alcool înainte de un brainstorming, au mai multe şanse să vină cu idei mai bune decât grupurile complet lucide, fără urmă de alcool în sistem. Aşa cum afirmă Anthony Rivas de la Medical Daily, acest lucru se datorează faptului că „participanții care se concentrează prea tare pe o problemă, ar bloca uneori procesele creative necesare pentru rezolvarea ei (de aici şi des întâlnitul blocaj al scriitorilor)”.
Practic, s-ar putea să stai în calea propriilor idei bune și o băutură sau două ar putea doar să te ajute să îţi linișteşti creierul (atâta timp cât nu te moleşeşti).
- Ascultă muzică!
Dacă nu ai trăit pe pielea ta, probabil că ai auzit poveşti în jurul tău, cum copiii şi adolescenţii, atunci când sunt furioşi sau supăraţi pe părinţii lor, dau volumul boxelor la maxim şi se încuie în camera lor. Adevărul este că acest gest le eliberează mintea de durerea şi supărarea pe care o simt.
Ei bine, asta este în continuare o tactică eficientă, uşoară şi aplicabilă chiar şi astăzi. Un articol din The Huffington Post spune că muzica este o modalitate excelentă de a intra într-o stare de „rătăcire mentală”, care te conduce perfect la idei noi și creative. Secretul este de a alege cele mai potrivite tipuri de melodii pentru tine. Practic, dacă urăști pop-ul, nu asculta Taylor Swift deoarece muzica ei nu te va face mai productiv decât tăcerea în sine. Acum ai în sfârşit o scuză bună pentru a asculta playlistul preferat la locul de muncă.
- Uită-te pe fereastră!
„Unele dintre cele mai mari revelaţii vin din momentele în care încetăm să încercăm să facem totul cu un scop anume”, spune un videoclip al Școlii de Viață despre avantajele de a privi pe fereastră. Mai multe studii, potrivit unui articol din Fast Company, sugerează că plictiseala îţi forțează mintea să caute sarcini mai semnificative, adică să vină cu idei mai strălucite. Starea de visare din timpul zilei a fost, de asemenea, strâns legată de creativitate, după cum arată un articol din New Yorker din 2012, „Virtuțile visătorului„.
Citește și De ce ar trebui să împărtășeşti chiar şi ideile mai extravagante?