Poziționarea este un termen pe care probabil îl auzi tot mai des și este adesea confundat cu alte activități de marketing. Foarte puține startup-uri înțeleg clar ce este poziționarea, de ce este importantă și cum să o faci, spune April Dunford, un consultat expert în poziționare de brand.
Poziționarea înseamnă locul pe care un brand îl ocupă în mintea clienților săi. Acest lucru este important dar una dintre principalele greșeli pe care le foc fondatorii de afaceri este că se gândesc că poziționarea se face prea târziu. E ușor să te pierzi pe partea de produs, așa că e bine să începi să construiești strategii de marketing completate de idei inovatoare pentru a capta un public larg. De fapt, decizia cea mai importantă este să te hotărăști care este mesajul tău și cum se potrivește el pieței.
Odată ce ai făcut asta, lucrează la produsul tău pentru a susține acest lucru și folosește strategiile de marketing pentru a face cunoscut produsul și mesajul cu care acesta vine la pachet.
Acestea fiind spuse, iată câțiva indicatori cheie pentru oricine lansează o nouă afacere și caută să își definească poziția.
Evită coliziunile
În poziționarea: Bătălia pentru mintea ta, cartea lor seminală pe această temă, Al Trout și Jack Ries susțin că nu trebuie să concurezi niciodată cu o companie care are deja o poziție stabilită și puternică. Ar trebui să cauți mereu să îți poziționezi produsul sau serviciu ca pe o deviere radicală de la norme, chiar dacă asta înseamnă că produsul sau serviciul va fi nișat.
Opoziția Chipotle față de agricultura industrializată e un exmplu bun. Compania a evitat mulți dintre concurenți, făcând integritatea un principiu-cheie al afacerii, scrie entrepreneur.com
Ia aminte de punctele forte și slabe ale brandurilor din competiție
Pentru a determina poziționarea afacerii tale, află punctele tari și cele slabe ale concurenților. E un lucru pe care majoritatea departamentelor de marketing le face la început și e important pentru o companie.
Lucrează la declarația de poziționare
Stabilirea exactă a ceea ce face produsul sau serviciul tău este un element crucial într-o afacere, însă nu trebuie confundată cu publicitatea. Declarația ta trebuie să fie concisă și să concentreze pe unul sau două atribute cheie. Trebuie să se diferențieze de oferta competitorilor și să vizeze publicul ideal.
Sursa foto: Unsplash