Dilema antreprenorului: CEO și / sau proprietar?

Daca un antreprenor nu face diferenta intre rolul de proprietar si rolul de CEO, compania in care este implicat se afla pe un drum gresit

Dacă un antreprenor nu face diferența între rolul de proprietar și rolul de CEO, compania în care este implicat se află pe un drum greșit. Directorul General (CEO) este un angajat cu funcție de decizie care primește salariu, în timp ce proprietarul are un rol decizional și ia dividende. CEO-ul are resposabilitatea rezultatelor companiei garantând cu funcția, proprietarul își asumă riscul reușitei afacerii, garantând cu capitalul.

Cele două roluri au responsabilități diferite care își găsesc corespondent, printre altele, și în contabilitatea companiei. În timp ce CEO-ul are o obligația rezultatelor, corelate în mod direct cu indicatorii de performanță pe care trebuie să-i atingă (cum sunt profitul net sau creșterea veniturilor), ceea ce contează pentru proprietar sunt dividendele. CEO-ul se ghidează, în principal, după indicatorii financiari în funcție de care îi este măsurată performanță. Pentru aceasta, contabilitatea joacă rolul unui instrument de control. Există, de asemenea, și un set de principii care trebuie respectate și aplicate coerent. În caz contrar, directorul este penalizabil cu funcția sau chiar juridic.

Separarea între control și dreptul de proprietate este mecanismul esențial pentru ca CEO-ul să fie lăsat să-și facă treaba, utilizând instrumente de management profesionist, și pentru ca proprietarul să nu confunde bugetul companiei (în fapt, banii acesteia) cu buzunarul propriu. Din punctele de vedere contabil și legal, compania este o entitate separată.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •