Cercetările spun că vârsta medie a unui antreprenor de succes este de 45 de ani

Cercetarile spun ca varsta medie a unui antreprenor de succes este de 45 de ani

Opinia generală este că cei mai de succes antreprenori sunt tineri. Bill Gates, Steve Jobs și Mark Zuckerberg aveau 20 de ani şi un pic când au lansat ceea ce urmau să devină nişte companii care vor schimba lumea. Este posibil ca aceste cazuri celebre să reflecte un model general? Sunt multe voci şi argumente care par să sugereze acest lucru. Când am analizat fondatorii care au câștigat premii TechCrunch în ultimul deceniu, vârsta medie avută de aceştia la momentul înființării companiilor lor a fost de doar 31 de ani. Pentru persoanele selectate de revista Inc. ca fondatori a afacerilor cu cel mai rapid ritm de creștere în 2015, vârsta medie a fondatorilor a fost de doar 29 de ani. În concordanță cu aceste constatări, Paul Graham, co-fondator al Y Combinator, a spus că „Vârsta la care încep limitările investitorilor este de 32 de ani … După 32 de ani, aceştia încep să fie puțin sceptici”. Dar, este acest lucru corect?

Desfiinţarea mitului tânărului antreprenor

Harvard Business Review a realizat o analiză pe vârsta antreprenorilor din ultimii ani din S.U.A., prin utilizarea unor seturi confidențiale de date administrative de la Biroul de recensământ din S.U.A. S-a constatat că vârsta medie a antreprenorilor în momentul în care și-au înființat companiile este de 42 de ani. Dar, marea majoritate a acestor noi companii sunt probabil mici întreprinderi fără intenția de a se dezvolta foarte mult (de exemplu: curățătorii și restaurante). Pentru a se concentra asupra afacerilor fondate în spiritul prototipul high-tech, s-au folosit o varietate de indicatori: dacă firma a obținut un brevet de invenție sau dacă a primit investiții în capitalul de risc. Analiza s-a axat, de asemenea, pe localizarea firmei, în special dacă aceasta se afla într-un centru antreprenorial, cum ar fi Silicon Valley. În general, aceste analize cu indicatori fini nu modifică concluzia principală: Vârsta medie a fondatorilor din zona de înaltă tehnologie ajunge pe la patruzeci de ani.

Aceste medii, totuși, ascund multe variații şi între industrii. În afacerile dezvoltate în zona de software, vârsta medie este de 40, însă şi fondatorii mai tineri sunt frecvenți. Cu toate acestea, tinerii sunt mai puțin întâlniţi în alte industrii, cum ar fi petrol și gaze sau biotehnologie, unde vârsta medie este apropiată de 47. Locul vizibil al tinerilor antreprenori în mintea populară poate, prin urmare, să reflecte expunerea disproporționată în faţa consumatorilor a unor industriilor din zona IT, cum ar fi pe canalele sociale, în locul unei expuneri echilibrate cu sectoarele din industria grea sau sectoarele B2B.

Citește și Sfaturi esențiale pentru antreprenorii ambiţioşi, de la Elon Musk

  •  
  •  
  •  
  •  
  •