Motivul pentru care foarte multe companii preferă birourile deschise

Motivul pentru care foarte multe companii prefera birourile deschise

Deşi majoritatea companiilor au adoptat o politică a spaţiului de lucru care presupune spaţii creative, aerisite şi deschise, de fapt, foarte mulţi angajaţi îşi doresc în secret să se reîntoarcă la zilele în care aveau o minimă noţiune de intimitate, când biroul era separat de nişte panouri şi, măcar aşa, se puteau izola de zgomot, de colegii vorbăreţi şi de alte elemente ce le distrăgeau atenţia.

Având în vedere faptul că mulţi încă îşi doresc un spațiu mai personal, adevărata întrebare e: de ce au ales atât de multe organizații birourile deschise, comune, cu spații fără pereți și plafoane expuse?

De unde a venit practica birourilor deschise?

Poate părea de necrezut, dar biroul deschis a fost popular înainte de perioada birourilor separate de panouri, „cabine de lucru” de tip „cubicle”. Conform autorului George Musser, ele au fost inventate de arhitecți și designeri care încercau „să facă lumea un loc mai bun”. Aceştia credeau că pentru a distruge pereții sociali care divid oamenii, ar trebuit întâi distruşi pereții reali.

Problema a fost, ca în multe alte situaţii, că oamenii au dus o idee bună la extrem şi au început să-i îngrămădească pe angajați în locuri foarte strâmte. Iar când ajungem la o extremă, de obicei implementăm opusul ideii iniţiale, ceea ce ne aduce la: „cabina de lucru”.

Dar, de ce au apărut „cabinele de lucru”?

„Cabinele de lucru” au fost create ca o modalitate de a salva angajaţii de la corvoada implementării greşite a birourilor deschise. Acestea erau zgomotoase, nu ofereau niciun pic de intimitate și distrăgeau atenţia de la muncă.

În 1960, Herman Miller a lansat compania Herman Miller Research Corporation, care a fost creată pentru a rezolva problemele legate de mobilier. Miller a creat primele „cabine de lucru”. Odată ce acest pas a fost făcut, a venit şi un sentiment de organizare mai bună.

A fost foarte bine o perioadă, până când nu a mai fost. Datorită în mare parte culturii pop, „cabinele de lucru” au început să primească o reputaţie proastă, devenind sinonime cu disponibilizările în masă, fuziunile și mediile de lucru instabile. În plus, cu intimitatea și liniștea au apărut dezavantajele – cum ar fi lipsa de a vedea lumina soarelui toată ziua și o mare de gri care înconjura fiecare angajat, datorită panourilor.