5 lucruri pe care să le faci la noul loc de muncă ca să stabilești relații sănătoase

5 lucruri pe care sa le faci la noul loc de munca

Un loc nou de muncă reprezintă o provocare pentru fiecare dintre noi. Nu doar că trebuie să facem față noilor sarcini și ambianței de lucru, dar, într-un timp foarte scurt, întâlnim o mulțime de persoane noi. Și aceste noi apariții în viața noastră, colegii noștri, sunt persoanele cu care va trebui să ne petrecem aproximativ opt ore pe zi, cinci zile din săptămână.

De aceea, este esențial să construim relații sănătoase la locul de muncă. Ca să reușești să faci asta, uite câteva trucuri pe care să le aplici chiar de la primul contact cu noua ta echipă.

Stabilește contact vizual

Din primul moment în care faci cunoștință cu cineva, uită-te în ochii acelei persoane. „Ochii sunt oglinda sufletului” – disponibilitatea ta către sinceritate nu va trece neobservată. Veți reuși ca în acel moment să vă conectați și să puneți bazele unei relații bazate pe încredere reciprocă. De asemenea, atunci când te uiți în ochii acelei persoane pe tot parcursul conversației, îi arăți că îți pasă de ceea ce spune, că este o persoană valoroasă și, la nivel subconștient, ea va înțelege că ești o persoană pe care se poate baza.

Când stabilești o întâlnire (telefonică sau față în față) ține-te de cuvânt

Iată o ocazie bună să îi confirmi celeilalte persoane că ești de încredere și se poate baza pe tine.

În cazul în care nu ai deschiderea şi disponibilitatea de a te întâlni cu acea persoană, este mult mai sănătos pentru relație să fii onest şi să nu creezi așteptări.

Elimină sintagma „Nu am timp să ne vedem sau să ne auzim” pentru că, în mod realist, pentru lucrurile importante îți faci timp în programul tău. Ai putea, în mod asertiv, să îi transmiți celuilalt că nu te afli deocamdată într-o dispoziție (sau într-o stare) potrivită ca să vă întâlniți sau să vă vedeți.

Dacă ați stabilit deja o întâlnire, atunci ține-te de cuvânt dacă ai confirmat. E recomandat să reconfirmați detaliile chiar cu o zi înainte, astfel încât și tu și celălalt să vă „re-conectați” și astfel să transmiţi din nou mesajul „poți avea încredere în mine”, „te poți baza pe mine”.

Începând de la aceste mici semnale de încredere, vei putea construi o relație solidă, pe termen lung, care să se consolideze ulterior pe și mai multe elemente.

Răspunde la mesaje sau apeluri chiar dacă nu ai încă un răspuns concret – arată că ești prezent și că îi acorzi importanță

Pe măsură ce ești prezent în relație, se poate întâmpla să nu ai resursele necesare sau stările potrivite pentru a răspunde prompt la mesajele sau apelurile venite din partea celeilalte persoane. Faptul că nu știi încă ce răspuns să formulezi, nu îți dă scuza de a amâna să vii totuși cu un răspuns. Important este ca celălalt să vadă că tu ești acolo, ești prezent, chiar dacă nu ai încă un răspuns concret.

Te invit din nou la sinceritate şi transparență. Spune-i că ai văzut mesajul / apelul, încă te mai gândești la un răspuns concret, şi mai ai nevoie de timp. Cere-i să-ți mai acorde timp de gândire sau de formulare a unui mesaj care să reflecte cu adevărat și într-un mod transparent, ceea ce vrei să transmiți.

5 lucruri pe care sa le faci la noul loc de munca - 2

Arată-ți aprecierea sinceră pentru ceva ce observi la celălalt

Pe măsură ce ești atent, prezent, implicat și interesat de subiectul discuţiei cu celălalt, vei descoperi anumite lucruri care îți plac și pe care le apreciezi. Pot fi elemente fizice pe care le-a pus în valoare: culoarea ochilor, zâmbetul, coafura, accesorii deosebite, vestimentație sau elemente de personalitate pe care le poți aprecia: optimismul, entuziasmul, buna dispoziție, plăcerea cu care povestește, deschiderea de a vorbi despre planurile și viziunile proprii etc.

Când cauți, cu siguranță găsești. Trebuie doar să îți reamintești că „stabilirea relațiilor presupune întotdeauna o doză de energie”. În cazul de față, energia se traduce prin atenție și prezență în discuția cu celălalt.

Condiția esențială pentru a-ți arăta aprecierea față de celălalt este să fii sincer, să fii autentic. Dacă vrei să pari că apreciezi ceva doar pentru că știi că te ajută în stabilirea relațiilor, dar nu crezi în ce spui, mai bine continui doar să asculți și să pui în practică restul ideilor din acest articol. Oamenii simt rapid când li se spune ceva care nu este din inimă, chiar dacă nu o fac la nivel conștient. Într-un fel sau altul, vei observa că întreții relații de durată doar cu cei cu care poți fi sincer și față de care te simți liber.

Oferă propuneri concrete în loc de „Vorbim”

Ca să îți consolidezi relațiile în mod autentic, fii tu cel / cea care vine cu propuneri concrete. Indiferent dacă este vorba despre o piesă de teatru, o plimbare în parc, un prânz la un restaurant sau o invitație la un eveniment, arată-ți în mod concret interesul pentru a ține legătura cu acea persoană, poate chiar cu un grup de persoane cu care împărtășești aceleași preferințe și preocupări.

Orice propunere clară este mai bună decât sintagma „hai că vorbim, ne auzim”. Dacă vrei ca o relație să evolueze, este esențial să petreci timp cu cealaltă persoană, astfel încât să vă cunoașteți din ce în ce mai bine și să evoluați împreună.

Alice Cornea este psiholog și trainer. Dacă vrei să înveți de la ea arta construirii și menținerii unei relații, o găsești la Cursul de Networking pe care îl ține la Fundația Calea Victoriei, în perioada 23-27 iulie.

Citește și Cum să utilizați tehnici de mindfulness pentru a crește creativitatea echipei

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •