Cele mai bune idei sunt deseori cele mai trăznite. Cum ar fi: timp nelimitat de concediu. Sau, un serviciu de cazare în case frumoase, nu hoteluri, în timp ce călătorești. Sau, un interviu de tip podcast în loc de un interviu clasic și formal.
Problema este trecerea de la o idee grozavă la un mare succes. Trebuie să-ți convingi colegii că ideea ta este trăznită, dar într-un mod bun – nu printr-o reacţie de tipul „ha ha, poate atunci când porcii vor zbura”. Iată cum poți câștiga entuziasmul echipei tale cu privire la viziunea ta ieșită din comun.
- Pregătește-te
Tocmai ai avut ideea vieții tale. Ai fost atât de inspirat și entuziasmat încât te-ai trezit în mijlocul nopții gândindu-te la asta, iar tot ce vrei să faci este să fugi la birou și să le povestești tuturor colegilor tăi.
Nu te grăbi! Indiferent de idee, grozavă sau mai puţin strălucită, pentru a avea șanse de a reuși și a primi aprobarea la nivel înalt, va trebui să faci niște cercetări cu privire la impactul asupra echipei sau companiei tale. Cum va funcționa în realitate? Cât va costa în timp și resurse? Ce politici sau infrastructuri noi vor fi necesare pentru punerea în aplicare a acesteia? Care sunt câteva piedici potențiale? Şi, cel mai important, care sunt posibilele câștiguri – și cât de probabil este să se realizeze?
De exemplu, să spunem că ești persoana care a venit cu regula Google de 20%, care permite inginerilor să petreacă până la 20% din timpul lor lucrând la proiecte creative care nu au legătură cu locurile lor de muncă de zi cu zi. Înainte de a-ţi promova ideea, dorești să ai o explicație detaliată a modului în care se va stabili regula de 20%, riscurile potențiale pentru companie (și, cum să minimalizeze aceste riscuri) și, bineînțeles, ce ar putea obține Google dacă ideea a fost pusă în aplicare.
(În realitate, regula de 20% a condus de fapt la Gmail; vezi ce înseamnă de fapt o idee trăznită, dar minunată?)
- Implică-ţi aliaţii
Ai câteva date pentru a-ţi susține ideea? Dacă răspunsul este afirmativ, foarte bine. Acum, găsește o minte proaspătă pentru a evidenția punctele forte și slăbiciunile care poate ţie ţi-au scăpat. Întreabă-i pe aliații tăi de la birou – oamenii care sunt de încredere, susţinători și, cel mai important, sinceri – dacă le poţi povesti despre ideea avută. (Aceasta va fi, de asemenea, o bună practică pentru prezentarea acesteia către șeful sau echipa ta). Informează-i că nu ar trebui să se cenzureze în exprimarea părerilor lor și a reacțiilor imediate la cele aflate.
Astfel, ei îţi vor putea oferi o imagine exactă a modului în care ceilalți colegi ar putea reacționa. În plus, vei afla care sunt elementele la care ar trebui să lucrezi mai mult în prezentarea ideii și în argumentarea ei. Dacă propui, de exemplu, o politică nelimitată a timpului de concediu pentru departamentul tău, iar grupul tău de test are un milion de întrebări de tipul: “dacă angajații se vor simți presați să nu își ia niciodată vacanţă?”, poți să vii deja cu soluții pentru a ajuta la contracararea acestor argumente.
Citește și Cum să răspunzi unei idei nebunești venite de la șeful tău