Cum să răspunzi unei idei nebunești venite de la șeful tău

Cum sa raspunzi unei idei nebunesti venite de la seful tau

Șeful tău îţi cere părerea vis-a-vis de o idee care este inedită – de fapt, o descriere mai exactă ar fi că aceasta este complet „sărită de pe fix”. Dacă ţi s-a cerut feedback-ul pe e-mail, ai noroc, înseamnă că ai petrecut câteva momente bune revenindu-ţi și apoi, probabil, ai petrecut o jumătate de oră (sau mai mult) lucrând la un răspuns.

Dar nu ai tot timplu luxul de a te gândi foarte mult la un răspuns: uneori, șeful tău se află de cealaltă parte a telefonului sau în biroul tău, așteptând cu nerăbdare părerea ta.

S-ar putea să te gândești: „Aşa ceva nu este posibil”, dar, bineînțeles, există o modalitate mai elegantă (și eficientă) de a-i răspunde. Mai departe vei descoperi două abordări prin care poţi gestiona această situație cu eleganţă.

  1. Poziţionează-te la același nivel

Nimănui nu îi place să audă că a propus o idee de afacere groaznică (și nimeni – în special nu un subaltern – nu vrea să fie mesagerul). Așadar, pune „perna înaintea toporului” încercând să găseşti acel „univers” în care ideea ar putea funcționa.

De exemplu, un șef a sugerat cererea unei organizații de la care era închiriat un spațiu, să organizeze şi un eveniment. Înainte de a argumenta de ce nu poţi plăti pe cineva pentru chirie şi apoi să îi ceri să îţi planifice şi evenimentul, recunoaşte mai întâi universul în care ideea şefului ar putea sta în picioare – în acest caz, mişcarea ar fi reciproc avantajoasă pentru ambele organizații implicate.

Aşadar, un răspuns potrivit pentru o astfel de sugestie ar fi: „Desigur, asta ar putea fi de interes pentru ei. Cu toate acestea, mai întâi de toate trebuie să avem un eveniment de succes pentru a le arăta că putem atrage publicul care este de interes şi pentru ei”.

Mai poţi adăuga: „Plus, pare neprofesionist sa spui cuiva că vei închiria spaţiul, apoi să-i ceri să organizeze şi petrecerea”, dar, trebuie mai întâi să îi arăţi că eşti de partea sa, astfel câştigi şi credibilitatea de a sugera adoptarea unei abordări alternative.

  1. Cere mai multe informații

Dacă șeful tău vine la tine cu o idee pe care pur şi simplu nu o înţelegi? Încearcă să soliciți mai multe informații. Nu este doar o tehnică de a trage de timp, ci și una care te ajută să ai o mai bună înțelegere a ceea ce vrea să spună.

De exemplu, să spunem că șeful tău îţi sugerează să preiei o nouă inițiativă de program care pare total independentă de tot ceea ce faci. Ar părea mai puțin nebunească dacă ai afla că organizația per ansamblu schimbă direcțiile sau că aceasta este o prioritate pentru un partener important, nu? Dar nu vei ști asta până când nu întrebi.

Un fost supervizor a avut cel mai bun sfat pentru o situație de genul asta: a sfătuit începând cu cuvintele „Sunt confuz”. Prin încadrarea cererii astfel „Hmmm-ai putea să-mi spui mai multe despre …” pari curios (în loc să pari defensiv), în timp ce încă îţi satisfaci dorința de a afla ce se întâmplă.

Toată lumea are o idee nebunească din când în când. Și, în timp ce reacția ta imediată ar putea fi să râzi, să țipi sau pur și simplu să spui cât de nebunească este, diplomația este, în general, cea mai bună alegere. În cele din urmă, atât tu cât și supervizorul tău, veţi fi recunoscători.

Sursa: Themuse.com

Foto: Pixabay

Citește și Cum să vinzi o idee pe e-mail și să obții rezultate

  •  
  •  
  •  
  •  
  •