Următoarea revoluție industrială este în plină creștere în Japonia

Urmatoarea revolutie industriala este in plina crestere in Japonia - 1

Nu cu foarte mult timp în urmă conceptul de a te deplasa cu un computer sofisticat, cameră de filmat și telefon, toate într-un singur dispozitiv care intră într-un buzunar, era ceva ştiinţifico-fantastic. Acum, telefoanele inteligente sunt peste tot și devin din ce în ce mai inteligente. Imaginează-ţi când telefonul tău va putea diagnostica majoritatea problemelor tale medicale, pe baza inteligenței artificiale (AI) din „nor”, economisind astfel un drum la medic. Aplicația ar putea emite un diagnostic și o rețetă, iar farmacia locală ar putea tipări medicamentul tău în 3D. Aceasta nu este doar o altă fantezie, ci va deveni parte a viitorului nu prea îndepărtat.

Această nouă frontieră face parte din cea de-a patra revoluție industrială (4IR), marcată de schimbări rapide conduse de progresul științei și al tehnologiei. Dar, pentru mulți, noțiunea de vehicule inteligente este o sursă de teamă, evocând maleficul Skynet AI din franciza filmului The Terminator. Vor prelua mașinile inteligente munca și societatea noastră? Japonia și Forumul Economic Mondial (WEF) cred cu tărie că nu se va întâmpla aşa. Ei se dedică perspectivei revoluției, producând o societate de înaltă tehnologie, orientată spre oameni şi cu grijă faţă de ei, în care oamenii vor trăi vieți sănătoase și productive, cu o teamă mai mică de perturbări cauzate de tehnologie.

Suntem acum în stadiul incipient al 4IR. Este o combinație a sistemelor digitale, fizice și biologice, care ne va ridica nivelul de trai. Revoluția industrială originală a fost alimentată de descoperirea motorului cu aburi. Cea de-a doua și a treia revoluție industrială au dezvăluit cum electricitatea a dat naștere producției în masă, iar computerele și tehnologiile comunicațiilor au declanșat epoca digitală. Acum, principalele motoare ale celei de-a patra revoluții industriale sunt AI, datele și internetul lucrurilor (IoT), tehnologii puternice care sunt adesea obiectul unor controverse și frici. Este clar că trebuie să ne asumăm un rol proactiv și să ghidăm revoluția, astfel încât să conducă la tipul de societate în care vrem să trăim.

Citește și De ce ar trebui femeile să fie încântate de AI

  •  
  •  
  •  
  •  
  •