Beneficiile folosirii Hărților Mentale (MindMapping) în afaceri

Beneficiile folosirii Hartilor Mentale (MindMapping) in afaceri

Organizarea grafică a activităților este foarte des folosită în business. De la diagramele Gantt, la Fishbone sau Kanban, diversele instrumente sau platforme informatice fac asta. Ceea ce, de multe ori, lipsește din mediul de business sunt instrumentele de capacitare și organizare a ideilor în vederea unei planificări facile, articulării unei strategii coerente și analizei competiției.

Pentru această nevoie de structurare a ideilor există instrumentul numit Hartă Mentală. Cu ajutorul acestuia, se evită ședințele de lucru interminabile, disputele profesionale toxice, lucrul peste program, proiectele care consumă foarte mult timp, energie și bani. 

Descoperirea hărților mentale își are originea în observarea tehnicilor folosite de către Leonardo da Vinci sau Albert Einstein. Hărțile Mentale sunt diagrame folosite pentru organizarea vizuală a informației. Cu ajutorul hărților mentale, informația este ierarhizată și organizată, iar conexiunile dintre factorii care alcătuiesc subiectul sunt evidențiate clar, prin săgeți de legătură.

O astfel de diagramă se construiește în jurul unui concept, desenat în centrul unei pagini albe. În jurul conceptului central, se află ideile, reprezentate vizual sub formă de imagini și / sau cuvinte-cheie, elaborate în funcție de tiparul de gândire individual al fiecărei persoane.

De ce mind mapping? Deoarece cu ajutorul acestuia:

  1. pot fi explorate creativ mai multe opțiuni/soluții, construite echipe multidisciplinare, colectate cerințe;
  2. pot fi evaluate cunoștințele / nivelul de competență, construite adeziuni la același scop și obține o imagine de ansamblu cu privire la o provocare, situație, proces;
  3. pot fi prezentate foarte ușor informații, rezumate, schițe, se pot ilustra concepte și date;
  4. pot fi delegate roluri, realizate hărți de evoluție, create bugete, stabilite priorități;
  5. pot fi folosite pentru dezvoltarea gândirii strategice și a fiecărui membru al echipei ca lider.

Mintea umană nu funcționează întotdeauna liniar. Cel mai ușor se observă acest lucru în felul în care comunicăm. Conversațiile se ramifică, sunt făcute paranteze, analogii, asocieri, referințe. Folosirea unei hărți mentale reprezintă fotografia felului în care vorbim și, deci, în care gândim.

Hărțile mentale pot funcționa cu ușurință ca un instrument de colaborare în timpul unei întâlniri a echipei de management sau de brainstorming. Indiferent dacă sunt analizate rezultate sau sunt negociate subiecte importante, acest instrument oferă o metodă ușoară de clasificare a ideilor și de evaluare a acestora. Unele instrumente online de mind mapping oferă chiar și posibilitatea de a încorpora note, link-uri, atașamente, imagini și chiar conecta mai multe hărți mentale într-o singură hartă.

Colectarea cerințelor, negocierea ideilor de ansamblu și transformarea lor în obiective de afaceri devin mai ușoare cu acest instrument. În afaceri, hărțile mentale ajută managerii să  înțelaegă modul în care ideile, conținutul, conceptele și obiectivele se potrivesc împreună. În același timp, oferă o platformă pentru prioritizarea fluxurilor de lucru sau a procedurilor care necesită o atenție mai mare.

În managementul proiectelor, hărțile mentale sunt utile pentru a împărți subiectele și sarcinile pe diferite ramuri, adăugând sub-teme și sarcini mai mici. Apoi, se pot desena legăturile dintre sarcinile aferente, se poate vedea cum diferitele proiecte se influențează reciproc și cum se pot prioritiza anumite etape ale acestora. (Mai jos vedeți un exemplu de raport anual realizat ca hartă mentală).

Hărțile mentale pot facilita planificarea programului de lucru, construirea planului de marketing sau setarea obiectivelor pentru anul în curs. Hărțile mentale sunt spațiul perfect pentru organizarea și gruparea informațiilor într-un mod clar și coerent: adună toate aspectele într-un singur loc, de la agende și obiective, până la resurse și locații, astfel încât totul să fie organizat.

În premieră în România, Tony Buzan va vorbi despre acest instrument de învățare accelerată la evenimentul ”Arta stăpânirii Hărții Mentale” care va avea loc la Sala Radio în două sesiuni susținute în limba engleză, prima începând cu ora 10:00 și cea de-a doua începând cu ora 15:30. Participanții la eveniment vor descoperi potențialul care poate fi accesat prin utilizarea hărților mentale, una dintre cele mai eficiente și mai ușoare modalități de învățare accelerată, pentru orice categorie de vârstă. Biletele pot fi cumpărate de pe Bilete.ro. Detalii despre evenimentul ”Arta Stăpânirii Hărții Mentale” se pot obține prin telefon la 021.311.93.23 (număr cu tarif normal) sau e-mail la office@bilete.ro.

Foto: Pixabay

Citește și Cum să-ți eliberezi mintea astfel încât să ai randament în tot ceea ce faci

  • 43
  •  
  •  
  •  
  •