Jurnal de călătorie scris de un bancher, pe BlackBerry – INTERVIU EXCLUSIV

Jurnal de călătorie scris de un bancher, pe BlackBerry - INTERVIU EXCLUSIV

Codruț Nicolau este bancher  de 15 ani. Dincolo de activitatea din bancă, Codruț a încercat să își urmeze spiritul creativ, a absolvit cursul de leadership creativ organizat de asociația Erudio și, recent, a decis să lanseze o carte intitulată ,,Jurnalul unui bancher pe drumuri”.

,,Cărticica este, dincolo de toate, un pretext pentru a sta de vorbă cu tine, a încerca să te uiți altfel la lume și a gusta “realitatea”, cu mai toate simțurile – nimic nou sub soare”, așa își descrie Codruț lucrarea.

Pe scurt, cartea este un jurnal de călătorie pe care un corporatist a scris-o pe parcursul a trei ani folosindu-se de un BlackBerry.  A consemnat întâmplări din călătoriile sale, întâmplări fie amuzante, fie cu ceva mai multă profunzime.

Am vrut să aflăm de unde a apărut ideea de a scrie cartea sau, mai precis, de unde acest ,,fior” artistic la un om cu o carieră de succes în mediul bancar.

Manager Express: Este prima “încercare” literară?

Codruț Nicolau: Este prima “încercare” publicată.ƒ În școala generală, am avut șansa să fiu în preajmă unui pedagog  foarte special, profesoara de română, d-na Căprău. Dincolo de faptul că a știut să cultive în noi bucuria cititului, a ,,descoperitului” prin lectură, ea ne-a împins să ne imaginăm mereu, să ne jucăm mai  mult cu creativitatea specifică, de altfel, fiecărui copil. Aveam teatru, aveam excursii în căutarea scriitorilor și nenumărate compuneri. Așa că, vrând-nevrând, până să întru în liceu, eram deja campion la umplut caiete dictando cu povestiri reale sau imaginare.

Din timpul liceului, am început să țin, ocazional, un jurnal, care a devenit mai serios pe timpul facultății și prea serios în ultimii 5-6 ani. Jurnalul de călătorie este partea mai funny din el.

 MeX: În ce categorie ar putea fi inclus Jurnalul (beletristică, business, memorii-jurnale, motivațional, psihologie etc.)?

C.N.: Habar n-am. El teoretic se poate citi pe mai multe paliere. Unul amuzant, mai de suprafața, uitându-te mai mult la ,,€œlocuri” și ,,întâmplări”. Un alt palier e puțin mai profund și are legătură cu întrebările pe care ni le punem și care, de cele mai multe ori, ne fac să ne simțim mai puțin bine.

 MeX: De ce ați scris-o, ce v-a motivat s-o scrieți?

C.N.: Atunci când ești în  rutina de zi cu zi, de obicei, faci ,,lucruri” și cam atât. Călătoria îți da ocazia să ieși din uzual și, cu puțin noroc, să te uiți altfel la lumea din jur dar, mai ales, să te uiți altfel la tine. Să pui niște întrebări delicate mai cu voce tare și, dacă ai puțin curaj, să și răspunzi la ele. E păcat să nu folosești aceast㠀œstare de spirit și să nu treci pe  hârtie (mă rog, pe BlackBerry) răspunsurile, chiar dacă sunt parțiale.

 MeX: Cât a durat ,,nașterea” cărții? (adunat materiale, scris propriu-zis)

C.N.: Niciodată nu a existat intenția de a publica. Cărticica este, de fapt,rezultatul a trei ani de corespondență cu ceilalți și cu mine.

MeX: Cât de incomodă este? Faceți dezvăluiri din lumea bancară?

C.N.: Este ,,€œincomodă” în măsura în care este relativ incomod să te expui față de ceilalți. Când faci asta, îți asumi că vei fi apreciat și judecat. E un risc pe care trebuie să-l accepți.

MeX: În ce stil e scrisă (grav, comic, romance, realist-obiectiv etc.)?

C.N.:  ,,Râsu-plânsu”, cum zice Oana Pellea. Tonul e jucăuș și amuzant mai tot timpul, la fel sunt și întâmplările care îi creează contextul. Sub pojghița de suprafață e și puțină ,,profunzime”. Dar nu multă. Nu e chiar de speriat.

MeX: Cărui fel de public i se adresează?

C.N.:  Oricui este ,,pe drum”, cum zice  Andrei Pleșu; celor curioși, celor care se întreabă și celor cărora le place să râdă puțin de autor, de ei înșiși și de viață, în general.

MeX: În ce relație se află activitatea febrilă, tensionată din business și detașarea, starea de grație necesară scrisului?

C.N.: Pentru mine, scrisul are și o funcție terapeutică. Mă ajută să îmi explic multe ,,post factum”, mă ajută să mă echilibrez, mă ajută să alung tristețile, mă ajută să mă bucur mai mult de ceea ce trăiesc.

MeX: De ce se apucă managerii de scris?

C.N:  Personal, aveam un  ,,prea plin” care cam dădea pe-afară. Uneori, vedeam lucruri senzaționale pe care simțeam nevoie să le împărtășesc. Alteori, aveam nevoie să mă echilibrez după ,,poveștile” acumulate din cauza stresului din business. Cum spuneam, cartea s-a scris ,,pe bucati”, poveste după poveste.

MeX: Ce rol a jucat cursul de leadership creativ Erudio pe care l-ați urmat în decizia de a va apucă de scris?

Întâlnirea cu Oana Pellea a fost decisivă, deoarece mi-a confirmat că e bine să dai drumul copilului din tine mai mult decât  ,,permite” paradigma lumii de business. Că spiritul ludic, emoția și autenticitatea nu sunt antagonice cu profesionalismul. Apoi, Ioana Pârvulescu și cursul ei de scriere au cizelat multe în stilul meu de a scrie.

MeX: Ce alte planuri literare mai aveți?    

Mai am un volum de poezie pe care mi-e teamă să-l divulg, iar următoarele două proiecte sunt o carte pentru copii și o cărticică de nuvele.

***

Jurnalul unui bancher pe drumuri va fi lansat oficial pe 27 august. Codruț Nicolau, a decis ca toate drepturile lui de autor provenite din vânzarea cărții sale să fie direcționate către HOSPICE Casa Speranței, pentru a-i sprijini pe cei care suferă de boli incurabile.

Pe Codruț Nicolau îl puteți urmări și pe jurnaldebancher.ro

  •  
  •  
  •  
  •  
  •