Forța de muncă din România, mai ieftină decât cea din China. Totuși, de ce se tem investitorii?

România este în continuare o destinaţie bună pentru investitori, întrucât are o forţă de muncă mai ieftină prin comparaţie cu alte state. Cu toate acestea, străinii sunt îngrijoraţi de faptul că programa şcolară nu s-a adaptat încă destul de bine la nevoile pieţei muncii.

„Suntem o ţară superbă din punctul de vedere al aşa-numitei value for money. Suntem mai scumpi ca India şi mai ieftini decât China şi decât ţările din Vest, iar forţa de muncă are o pregătire comparabilă cu cea a angajaţilor din Vest. De aceea, mulţi investitori con­tinuă să vină în România“, a spus Mihaela Lupu, Market Leader Productized Services în cadrul Hay Group România.

Citește și: Deficitul de talente. Ce se caută și nu se găsește pe piața forței de muncă

Costurile cu forţa de muncă din Bucureşti, cel mai scump oraş din România din punctul de vedere al salariilor, sunt cu circa 20% mai scăzute decât cele din Varşovia (Polonia), Bratislava (Slovacia) şi cu 15% sub nivelul celor din Praga (Cehia). În acest context, România este una una dintre cele mai bune destinaţii de investiţii, arată o analiză realizată de compania de consultanţă în management Hay Group România. Totodată, costurile cu forţa de muncă din Bucureşti sunt mai mari cu valori cuprinse între 33% şi 40% doar în cele cinci oraşe din India (Pune, Calcutta, Bangalore, Delhi, Mumbai) incluse în analiză.

De asemenea, oraşele din Elveţia (Geneva, Zürich), din Statele Unite (Houston, New York), din Olanda, Irlanda (Dublin) sau Germania (Berlin) sunt mult mai scumpe decât Bucureştiul în ceea ce priveşte cheltuielile cu personalul angajat, costurile fiind de până la de şase ori mai mari.

Cu toate acestea, specialiştii avertizează însă că, deşi investitorii sunt atraşi de nivelul scăzut al costurilor cu forţa de muncă din România în raport cu pregătirea personalului, există temeri legate de potenţialul de dezvoltare al afacerilor pe care l-ar avea pe plan local.

Citește și: Tot mai multe companii restructurează pe timp de vară

„Trebuie să existe o mai bună corelare între nevoile businessului şi sistemul de educaţie, pentru că foarte mulţi investitori din Vest care vor să vină în România sunt îngrijoraţi de faptul că programa şcolară nu s-a adaptat încă destul de bine la nevoile pieţei muncii şi că pregătirea generaţiilor viitoare de absolvenţi de facultate sau de şcoli profesionale nu va mai fi la fel de bună“, a mai spus Mihaela Lupu.

Informaţiile furnizate de Hay Group ilustrează diferenţele privind valoarea medie totală a pachetului de compensaţii şi beneficii pentru angajaţii din oraşele/ ţările respective, iar un pachet salarial include: salariul de încadrare, bonusuri fixe, bonusuri variabile, alocaţii oferite de angajator, beneficii acordate prin reglementări legislative, remunerare variabilă pe termen lung (de exemplu acţiuni) şi valoarea beneficiilor acordate de companie.

Citește și: Cum să recrutezi talentele în Europa

(Foto: Images Money/www.flickr.com)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •