Impactul celei de-a Patra Revoluții Industriale asupra afacerilor (II)

Impactul celei de-a Patra Revolutii Industriale asupra afacerilor (II)

Dacă ieri vorbeam despre felul în care s-au schimbat așteptările clienților odată cu a Patra Revoluție Industrială, astăzi aruncăm o privire pe fiecare industrie în parte, pentru a vedea cum noile tehnologii modelează economia.

Transport

În vremurile de astăzi, mai aveți nevoie de o mașină proprie sau pur și simplu puteți împărți una cu altcineva? Serviciile de car sharing funcționează în cadrul mai multor industrii – transport, tehnologie, asigurări, finanțe – pentru a asigura clienților o experiență fără probleme, de la cerere până la plată. În acest proces, putem vorbi despre un disruption în ceea ce privește noțiunea de „a deține o mașină”.

Dacă ai nevoie doar de o cursă, servicii precum Uber sau Taxify au perturbat industria de transport. Cu unul dintre aceste servicii, poți utiliza telefonul ca să:

  • comanzi o mașină care să te ducă la o anumită destinație;
  • urmărești vehiculul pe măsură ce se apropie de locația ta;
  • obții informații despre vehicul, șofer și prețul călătoriei;
  • plătești pentru cursă și, opțional, adăugi bacșiș sau un feedback pentru șofer.

Sau dacă vrei să deții o mașină, o poți deține ca pe un serviciu. De exemplu, Audi are o aplicație prin care îți poți schimba mașina în funcție de nevoile tale. Companiile de automobile urmăresc cu atenție aceste modele acum.

Progresele făcute în ceea ce privește inteligența artificială, internetul obiectelor, energia curată și alte tehnologii pot îmbunătăți siguranța șoferilor și a pietonilor. În cele din urmă, ar putea duce la o utilizare mai largă a serviciilor de transport public și de car sharing. Această schimbare poate duce la reducerea aglomerației și a poluării, la navete mai rapide și mai ieftine, precum și la îmbunătățirea sănătății.

Retail

În retail, personalizarea schimbă totul. Liniile dintre vânzări, servicii și marketing se diluează, deoarece experiențele devin mai mult unu-la-unu, fiind sprijinite de inteligența artificială.

Agenții virtuali de servicii clienți pot efectua tranzacții zilnice și pot face recomandări inteligente clienților. Algoritmii de machine learning pot analiza miliarde de semnale pentru a direcționa apelurile clienților către cel mai potrivit agent.

Utilizând dispozitive de realitate augmentată, cum ar fi ochelarii inteligenți sau alte articole purtabile, cumpărătorii se pot uita la un produs într-un magazin și pot vedea datele relevante care le apar în câmpul vizual. Având în vedere că realitatea virtuală câștigă tot mai mult teren, ne putem așteptam ca în viitorul aproapiat să putem proba diferite ținute și să le cumpărăm pe cele potrivite fără a ieși din confortul casei.

În acest context, ne întrebăm ce fel de impact ar putea avea astfel de schimbări asupra serviciului poștal sau asupra lanțurilor de distribuție. Cum ar fi dacă am reuși să tipărim articolele de retail cu ajutorul imprimantelor 3D, la magazinul din vecinătate?

În momentul de față, totul este conceput după modelul „cumpără și expediază” (tu faci comanda, iar produsele sunt ambalate și trimise către tine). Dar AI și tehnologia de predicția devine atât de bună încât, în curând, Amazon va ști ce aveți nevoie înainte să știți voi. Ca să nu mai vorbim despre același internet al obiectelor, unde frigiderul, de exemplu, poate să comande produse în locul tău, atunci când se epuizează.

Finanţe

Instituțiile financiare folosesc inteligența artificială pentru a detecta frauda și a cerceta acțiuni. Ele folosesc chiar și date obținute prin machine learning pentru a gestiona relațiile cu clienții. De exemplu, inteligența artificială ajută consilierii financiari să prezică ce perspective sunt cele mai valoroase în ciclul de vânzări, să decidă acțiunile următoare și să creeze călătorii personalizate pe baza obiectivelor financiare, a evenimentelor din viață și a altor variabile specifice fiecărui client.

Asigurări

Industria asigurărilor ia în calcul utilizarea datelor provenite de la dispozitivele care monitorizează sănătatea și de la senzorii care urmăresc obiceiurile de conducere pentru a stabili prețurile și a încuraja obiceiuri mai sigure pentru cei care dețin o asigurare. Persoanele care furnizează mai multe informații despre sănătatea lor sau modul de conducere plătesc mai puțin pentru polițele de asigurare. Senzorii din mașini pot avertiza șoferii imediat despre eventuale defecțiuni ale vehiculului, iar pe companiile de asigurări despre daunele coliziunii. Aceasta le permite să contacteze imediat șoferul pentru a începe procesul de revendicare.

Când va veni viitorul?

Conform rapoartelor World Economic Forum Technology Tipping Points și Societal Impact, până în 2025 ar putea apărea următoarele puncte critice în tehnologie:

  • 10% dintre persoane purtând haine conectate la Internet;
  • primul farmacist robotic din SUA;
  • prima mașină tipărită 3D în producție;
  • 5% dintre produsele de consum imprimate 3D;
  • 90% din populație cu acces regulat la Internet;
  • vehiculele fără șofer vor reprezenta 10% dintre toate mașinile de pe drumurile din SUA;
  • primul transplant de ficat imprimat 3D;
  • peste 50% din traficul de Internet în locuințe pentru aparate de uz și dispozitive;
  • primul oraș cu mai mult de 50.000 de persoane și fără semafoare;
  • prima mașină AI într-un consiliu de administrație corporativ.

Scara și amploarea inovațiilor tehnologice revoluționează modul în care se fac afacerile.

Resurse

Foto: WiR_Freebies / pixabay.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •