Întrebări pe care să ţi le pui când ai încercat totul și nimic nu funcționează

Intrebari pe care sa ti le pui cand ai incercat totul si nimic nu functioneaza

Cred că oricare dintre noi, s-a simţit la un moment dat în viaţa profesională sau personală, într-un impas, singur şi rătăcit într-un tunel întunecat din care nu mai vedea ieşirea. Vestea bună este că întodeaună există o cale de ieşire la lumină, trebuie doar să te asculţi mai bine, să crezi în tine şi să faci pași mici, dar puternici. Ei te ajută sa mergi înainte şi îţi cresc speranța că astfel poţi transforma situațiile negative din jurul tău.

Punându-ţi aceste trei întrebări critice, poţi deschide ușa pentru a schimba lucrurile atunci când nu funcționează altceva:

  1. Care este tiparul care se repetă şi trebuie schimbat?

Dacă sapi suficient de adânc, vei afla cel mai probabil că ceea ce experimentezi azi este o reflecţie a unui model care a fost repetat de mai multe ori în viața ta, timp de mulți ani. Indiferent dacă nu câștigi suficient sau dacă eşti chinuit de un șef dictator, sau dacă te epuizezi prin muncă, încercând să faci totul pentru a primi o coroniţă la sfârşit, probabil vei vedea că această experiență de azi este ceva care te-a urmat în viața adultă, dar nu ai putut conştientiza până acum.

Sfat: Nu putem să ne îmbunătățim situația sau viața dacă nu ne cunoaștem bine și nu înțelegem cum am fost formați, chiar din primii ani de viață, care contribuie la identitatea noastră, la cine suntem, la cum ne vedem viața şi pe noi. Acordă-ţi ceva timp în acest weekend pentru a scrie tot ce îţi vine în minte şi ce ar fi putut determina să fii cine eşti acum, precum și mesajele și tratamentele critice pe care le-ai primit în copilărie (de la figuri autoritare, prieteni etc.) şi te-au influențat. Gândeşte-te la cel mai important eveniment din viața ta și cum a influențat direcția în care ai luat-o. Apoi, analizează să vezi care dintre aceste mesaje și experiențe îţi pot dăuna, acum că eşti gata să te eliberezi.

  1. De ce nu mă valorific și nu mă apreciez?

Când ne confruntăm cu situații și relații negative care sunt legate de lipsa de respecta, devalorizare sau tratament nedrept, aceasta se datorează adesea lipsei de auto-valorificare – atunci când nu-ţi recunoști valoarea, nu ai încredere în sine, nu te accepţi și nu te iubeşti. Convingerea că nu eşti demn, valoros sau capabil, dăunează tuturor lucrurilor pe care le faci și atingi- inclusiv relațiile, părinții, munca, voluntariatul, sănătatea fizică și emoțională, finanțele și multe altele.

Sfat: Dacă îţi dai seama că nu ai o părere pozitivă despre tine și nu crezi în tine sau în valoarea ta, este timpul să schimbi asta. Poţi face acest lucru, uneori prin mijloace de auto-ajutorare, dar cea mai bună abordare este cererea ajutorului din afară, de exemplu a unui terapeut experimentat, care te poate ajuta și îndruma 1) să recunoști de ce te vezi „mai slab” şi nu vrednic de apreciere, iubire și respect, 2) să eliberezi durerea și trauma din experiențele trecute, care au întărit conceptul negativ despre sine (și acelea pot fi la fel de simple ca și concedierea sau promovarea); și 3) să construieşti noi modele de gândire și comportament care te vor dezvălui pe tine, ca persoană talentată, valoroasă și importantă în această lume.

  1. Unde sunt limitele mele?

Limitele sunt barierele invizibile dintre tine și sistemele tale exterioare. Acestea reglementează fluxul și primirea informațiilor către și de la tine și sistemele externe (inclusiv familia, locul de muncă, șefii, prietenii etc.). Limitele bine dezvoltate și sănătoase sunt critice pentru o viață fericită și o carieră de succes. Frontierele te asigură că eşti protejat de comportamente și de acțiuni care te vor răni sau te vor priva de respect. Fără limite sănătoase, nu-ți poți recunoaște limitele şi nu le puteţi impune cu putere și autoritate.

Fii vocal, apără-te pe tine însuţi, apără-ţi viața şi liniştea. Vei descoperi că situația ta nu poate și nu se va îmbunătăți, până când nu vei putea lua o poziție curajoasă.

Cei care au limite insuficiente, simt aproape întotdeauna o formă de manipulare emoțională, care poate fi cauzată de o traumă din copilărie, o educație deficitară primită de la părinți care au cerut anumite comportamente pentru ca aceştia să fie „iubiți” și „acceptați”. Copiii care au trăit abuzuri, simt o încălcare a limitelor lor înainte de a avea puterea sau abilitatea de a se susține sau de a se proteja.

De asemenea, sunt oameni care în mediul profesional au granițe ineficiente și le-au permis altora să îi trateze greşit, dar nu au înţeles niciodată de ce. Ei nu au înțeles niciodată cât de dăunătoare a fost influenţa părinților. Ei nu au conştientizat (până când au văzut cum arată părinții cu adevărat iubitori, corecţi şi încurajatori) cât de mult au fost afectaţi de părinții care au manifestat numai dragoste condiționată, care erau manipulativi și obsedaţi de control.

Dacă nu identificăm aceste lucruri și nu facem munca necesară pentru a ne întări granițele (care poate fi foarte înfricoșătoare pentru cei care au fost învăţați să nu lupte pentru ei înșiși), vom trăi în mod continuu abuzul și comportamentul negativ din partea altora și situația noastră nu se va îmbunătăți, pentru că, de fapt, nu-i permitem.

Sfat: Există câțiva pași importanți pentru a-ţi consolida granițele, însă în primul rând trebuie să te întrebi: „Ce îmi doresc cu ardoare?” Defineşte-o cât mai clar posibil și află de ce elemente ai nevoie mai mult în viață.

Le poţi lua în considerare următoarele: Timp, Energie, Onestitate, Respect, Dreptate, Bunătate, Putere, Siguranță, A fi auzit, Acceptare.

În cartea „Energia banilor”, autoarea Maria Nemeth împărtășește faptul că există șase forme de energie în viață și când suntem blocați într-una singură, de obicei suntem blocați în cel puțin câteva altele. Ea explică faptul că cele șase forme de energie sunt: ​​bani, timp, vitalitate, bucurie, creativitate și sprijinul altora.

Cu care dintre aceste lucruri te lupți cel mai mult azi?

Examinează unde te simți înfrânt, furios, unde ai resentimente, unde eşti stors de energie sau subevaluat în viața ta. Cel mai probabil, granițele tale au nevoie de sprijin în aceste situații. Șeful tău cere să fii disponibil 24/7? Soțul / soția ignoră cererile tale de ajutor și împărțirea în mod egal a muncii de acasă? Prietenul tău este egoist și critic, incapabil să te trateze într-un mod grijuliu? Se poartă părinţii tăi urât tine?

Odată ce recunoști exact ceea ce ai nevoie şi nu primeşti, și ceea ce permiți în acest moment şi nu mai este acceptabil, începe să setezi limite clare și neclintite, care să îţi permită să spui: „Gata!” – atât cu ​​voce tare cât și ţie însuţi – situația ta se va schimba în bine.

Răspunzând la aceste întrebări de mai sus vei începe să recunoști ce îţi blochează calea pentru a-ţi îmbunătăți dramatic cariera și viața.

Sursa: Forbes.com

Foto: Pixabay

Citește și De ce succesul pune o presiune asupra relațiilor profesionale și a celor de prietenie?

  • 5
  •  
  •  
  •  
  •