Jia Jiang: Ce am învățat din 100 de zile de refuz

Invinge frica de refuz

Jia Jiang este antreprenor și vorbește, în cadrul unui eveniment TEDx, despre cum a reușit să-și învingă frica de refuz și să fie mai curajos. În discursul său, povestește câteva istorioare amuzate, dintr-un plan de 100 de zile, despre cum a reușit să își depășească inhibițiile și oferă sfaturi importante în acest sens. Jia dezvăluie cum să-ți alegi obiectivele și cum să-ți dai seama când un refuz poate fi convertit în ceva pozitiv.

  1. Nu știi cum e apa, dacă nu o atingi   

Prima lecție în drumul către succes a fost atunci când a vrut să împrumute 100 de dolari de la un agent de pază. Când acesta din urmă i-a cerut un motiv, Jia Jiang a cedat emoțiilor și a luat-o la goană. Mai târziu, când a analizat situația în retrospectivă, și-a dat seama de greșeala comisă. Trebuia să negocieze. Putea să mintă sau să spună adevărul, dar trebuia să încerce să îl convingă. Poate că nu ar fi primit banii oricum, dar măcar ar fi făcut tot posiblul pentru a-și atinge scopul.

  1. Probabil nu vei reuși din prima încercare, dar nu renunța

A cerut un burger, gratuit. Deși a fost refuzat, el a decis să insiste și să negocieze cu angajatul restaurantului. A încercat să-l convingă, să îi spună cât de mult apreciază burgerii lor și că ar vrea o porție. Nu a primit-o. Dar a fost primul pas în depășirea fricii de refuz.

  1. Poți avea succes chiar și atunci când te aștepți cel mai puțin 

Lecția a treia: să capeți „Gogoșile Olimpice”. Practic, asta presupunea să ceară gogoși aranjate în forma simbolului olimpic. I-a arătat vânzătoarei o schiță, iar ea a dispărut. Jia era pregătit pentru un refuz, când ea s-a întors cu o cutie de gogoși în forma simbolului olimpic. A fost uimit de ceea ce se poate întâmpla chiar și atunci când nu pare să ai șanse de succes.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •