Cum să deblochezi creativitatea echipei tale

Cum sa deblochezi creativitatea echipei tale

A fi creativi și inovatori, reprezintă factorii critici de succes – nu numai pentru companii, ci și pentru lideri și pentru echipele acestora. Cercetările au validat aceste constatări, identificând creativitatea drept competența cea mai importantă în leadership.

Liderii și managerii nu pot continua să se bazeze pe aceleași idei care le-au adus succes în trecut și nu pot fi eficienţi dacă continuă să se înconjoare cu oameni care le repretă și le validează orice idee. Complexitatea pieței muncii de astăzi cere soluții inovatoare, care uneori necesită modalități disruptive de rezolvare a problemelor.

De aceea, caută să atragi în echipa ta acei oameni talentaţi care își pun mintea la contribuţie în găsirea unor noi modalități de a aborda o problemă sau de a lua o decizie. Liderii trebuie să se asigure nu numai că au talentele potrivite în echipele lor, ci și că aceste echipe pot să prospere într-un mediu care să faciliteze generarea și exprimarea gândirii inovatoare, inspirând oamenii să profite de cele mai bune idei și de un potențial creativ nelimitat. Cum pot liderii să pună în practică această viziune pentru a da frâu liber gândirii echipelor lor? Iată câteva strategii pentru a elibera creativitatea echipei tale:

Evită să te blochezi în proceduri. Inovația nu este determinată nici de procese, nici de sisteme; este generată de talentul uman. Indiferent de procedurile pe care le ai, doar încrederea în creativitate și motivaţia persoanelor – și inteligența colectivă a echipelor – conduce companiile spre noi frontiere, dezvăluind o lume mai bună și îmbunătățind performanța unei organizații.

Dacă o echipă este blocată din punct de vedere creativ, un prim pas de leadership este de a examina dacă procesele care înconjoară oamenii îi țin prizonieri în gândirea lor. O dependență excesivă de respectarea regulilor în mod sistematic poate anula brainstormingul colaborativ, deoarece unii ar putea simți că nu dispun de flexibilitate pentru a împărtăși noi idei, care contravin procesului standard și modului în care lucrurile s-au făcut întotdeauna. În acest caz, încearcă să elimini limitările anumitor structuri procedurale în timpul sesiunilor de creație, astfel încât toată lumea să se simtă mai liberă să contribuie fără constrângeri birocratice.

Citește și 10 cărți de afaceri pe care trebuie să le citești în 2019

  • 7
  •  
  •  
  •  
  •