Multitasking? Nu, mulțumesc! – Pledoarie pentru monotasking

Pledez pentru monotasking

În curând, ne vom transforma în cyborgi: avem ataşate de noi tot felul de dispozitive sofisticate, care ne ajută să ne accelerăm viaţa. Vorbim la telefon în timp ce conducem, trimitem sms-uri în timpul şedinţelor, postăm pe facebook în timp ce mâncăm, răspundem la telefon în timpul întâlnirilor, ascultăm cărţi vorbite în timp ce dormim… Altfel spus, combinăm activităţile, suntem multitasking.

Multitaskingul este foarte apetisant, pentru că toţi operăm cu acelaşi număr de minute pe zi. Specialiştii în multitasking spun că cei care fac două lucruri în același timp termină ziua cu un număr mai mare de probleme rezolvate (pe care nu le-ar fi avut dacă ar fi fost monotasking).

Prezenţa noastră într-o acţiune este foarte importantă. Dacă vrem să facem două sau trei lucruri în acelaşi timp, atenţia noastră se împarte între ele. Pentru că atenţia nu poate avea jumătăţi de măsură (adică, ori eşti atent, ori nu eşti), cu siguranţă, vom face acele lucruri de mântuială. Evident că, dacă sunt prost făcute, ne afectează mai târziu pe noi sau pe altcineva şi, la un moment dat, trebuie să facem reparaţii si reveniri. În plus, suntem foarte stresaţi si agitaţi, stare pe care o transmitem în jurul nostru.

Alte articole scrise de către Elena Călin: Multitasking? Nu, mulțumesc! – Monotasking vs multitasking în servicii

Am văzut deseori următoarea scenă: ești la masă cu cineva și trimiți sms-uri sau vorbești la telefon; ești la film și trimiți sms-uri sau scrii emailuri; ești la piscină și vorbești la telefon; conduci și scrii sms-uri sau emailuri; stai cu copiii și vorbești la telefon sau scrii emailuri pe telefon. Nu mă exclud din aceste categorii. M-a fascinat uneori să fiu multitasking. Sper că am scăpat sau că sunt în curs de vindecare.

Pledez pentru monotasking, din următoarele motive:

Calitatea execuţiei este mai bună;
Când ai o singură activitate, ești prezent 100%, te concentrezi 100%, dai totul pentru ea. Prin urmare, este posibil să o faci mai repede și, cu siguranţă, mai bine.

Stresul este mai scăzut;
Multitaskingul este foarte stresant. Energia și atenţia pe care trebuie să le investești în două activități pe care le faci în paralel trebuie să fie foarte mari. Deși te suprasoliciți la maximum, rezultatul nu este grozav, pentru că această energie se împarte la numărul de activități cărora li te dedici în momentul respectiv. La sfârșitul unei „porții” de multitasking ești puţin epuizat. Dacă te concentrezi pe o singură acțiune, energia se dedică în totalitate acelei acțiuni, iar rezultatul este mai bun și mai rapid.

Înveţi să spui „nu”;
Uneori, trebuie să alegi cu cât te încarci. Ziua are 24 de ore și nu poţi să o extinzi. Prin urmare, din când în când, trebuie să selectezi priorităţile și să elimini ceea ce este neimportant pentru tine. Chiar dacă este ispititor. Să spui „nu” este o onoare, pentru că nu vei ajunge să dezamăgești pe nimeni.

 Îi respecți pe cei din jurul tău;

Dacă mă văd cu un coleg sau client și lucrăm la un proiect, ar fi ideal ca amândoi să fim 100% prezenți și implicați. Nu este nici corect, nici politicos față de celălalt ca eu să răspund la telefon sau la sms-uri. Am un client care, în timpul ședințelor, îi roagă pe colegii lui să lase telefoanele în afara sălii de întâlnire. La început, unii au încercat să se opună, dar în zadar. În momentul de față, ei sunt cei care fac același lucru cu echipele lor.

Ești mult mai conștient de ceea ce se întâmplă în jurul tău;

Ești prezent, te bucuri de fiecare clipă la maximum, dar cel mai mult te bucuri de tine. De faptul că poate ai făcut mai puțin, dar ai lucrat cu plăcere  și e un lucru bine făcut.

(Foto: Stephan Ridgway, www.flickr.com)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •