24 de stiluri de leadership din toată lumea

24 de stiluri de leadership din toată lumea

Diferite culturi duc la stiluri de leadership diferite.  De la individualism structurat în SUA, la consensul din Japonia, există o normă naţională, scrie lingvistul britanic Richard D. Lewis în cartea sa  „When Cultures Collide. În opinia lui, aceste paradigme de management nu se vor schimba prea curând chiar şi în ţările unde au loc transformări politice şi economice rapide, din cauza credinţelor şi atitudinilor adânc înrădăcinate. Business Insider prezintă 24 de grafice legate de stilurile de leadership, cu comentariile lui Lewis:

Managerii britanici sunt diplomaţi, casual, utilli, dispuşi să ajungă la compromisuri şi dornici să fie corecţi, deşi pot fi nemiloşi când este necesar. Din păcate, adeziunea lor la tradiţie îi poate împiedica să înţeleagă şi să accepte valorile diferite ale altora.

Managerii americani sunt asertivi, agresivi, orientaţi către obiectiv şi acţiune încrezători, viguroşi, optimişti şi pregătiţi de schimbare. Ei au un spirit de echipă şi corporatist dezvoltat, dar pun preţ pe libertatea individuală şi pe avansarea carierei lor.

Managerii francezi tind să fie autocratici şi paternalişti, concentrând o cantitate mare de sarcini şi cunoştinţe în legătură cu compania lor. Opinia managerilor de mijloc cu experienţă şi a staff-ului tehnic este ignorată de multe ori.

stil de leadership uk

Foto: Business Insider/ “When Cultures Collide” – Richard Lewis

Managementul suedez este descentralizat şi democratic pentru că merge pe ideea că angajaţii mai bine informaţi şi implicaţi în procesele de decizie ale companiei sunt mai motivaţi şi au performanţe mai bune. Dezavantajul este că deciziile pot fi amânate şi îngreunate.

Managerii germani se străduie să creeze un sistem perfect. Există un lanţ clar de decizie în fiecare department iar informaţia şi instrucţiunile sunt transmise de sus în jos. Totuşi nemţii pun mare preţ pe consens.

Ţările est-asiatice tind să aibă o ierarhie confucianistă, în care grupul este sacru.

În ţările latine şi arabe, autoritatea este concentrată la nivel de CEO, iar relaţiile de familie sunt foarte importante, cu nepotism omniprezent.

Leadershipul din Olanda este bazat pe merit, competenţă şi realizări. Managerii au un rol decisiv, dar consensul este obligatoriu, pentru că există mulţi actori-cheie în procesul de luare a deciziilor.

Foto: Business Insider/ “When Cultures Collide” – Richard Lewis

Directorii executivi japonezi au mare putere în conformitate cu ierarhia confucianistă, dar se implică puţin în treburile cotidiene ale companiei.

În Finlanda, middle managementul ia deciziile în problemele cotidiene. Executivii de top sunt cunoscuţi opentru faptul că nu ezită să pună umărul alături de staff în situaţii de criză.

Liderii spanioli, ca şi cei francezi, sunt autocraţi şi carismatici. Spre diferenţă de francezi însă, ei se bazează mai mult pe intuiţie, decât pe logică.

Foto: Business Insider/ “When Cultures Collide” – Richard Lewis

În India, nepotismul este răspândit în companii. Membrii familiei deţin poziţii cheie şi lucrează la unison. Deciziile sunt influenţate şi de sindicate, care dezvoltă relaţii personale strânse şi se sprijină în timpuri grele.

În Norvegia, şeful este în centrul lucrurilor, iar staff-ul are acces la el în majoritatea timpului. Opiniile middle managementului sunt ascultate şi tratate egal.

În China, consensul este foarte preţuit. În companiile controlate de stat, un grup de leadership va decide politica. Aleşii locali şi oficialii sunt influenţi în sfera de business.

Foto: Business Insider/ “When Cultures Collide” – Richard Lewis

În ţările Africii negre, societăţile erau bazate pe clanuri şi descendenţe. Acest tip de leadership încă mai există, dar schimbarea sistemului mondial de producţie şi schimb economic a slăbit influenţele tribale în Africa de Sud.

În Turcia, există o veritabilă cultură a antreprenoriatului. Managerii turci  sunt încă influenţaţi de doctrina lui Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul statului turc modern.

Estonienii sunt foarte individualişti. Status-ul este obţinut prin realizări, hotărâre şi energie. La fel de individualişti sunt şi letonii, care toţi vor să fie manageri, dar care tind să respecte un leadership ferm, încrezător şi priceput.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •