Conducerile companiilor spun că anul 2018 va fi nefavorabil pentru afaceri

Companiile spun ca anul 2018 va fi nefavorabil pentru afaceri

Procentul companiilor care se așteaptă la scăderea profitului este de două ori mai mare decât la începtul anului trecut, iar al celor care spun că nu cresc investițiile este de 18% în 2018, față de numai 10% la începutul lui 2017.

Asta spun rezultate studiului „Evoluția afacerilor în 2018”, lansat azi de către Valoria, și realizat în parteneriat cu Doingbusiness.ro. La întrebarea „cum credeți că va fi anul 2018 pentru afaceri comparativ cu anul 2017?”, scorul total al răspunsurilor exprimate pe o scală de la 1 – total nefavorabil la 10 – total favorabil a fost de 4,4.

„Evoluția afacerilor în 2018 înseamnă continuarea cercetărilor pe care le-am început în 2013 privind mediul de afaceri din România. An de an, punem managerilor întrebările cele mai importante referitoare la cifra de afaceri, profit, investiții sau salarii. Această analiză arată care este sentimentul de business la nivelul companiilor din România la începutul lui 2018. Din păcate, datele comparative cu aceeași perioadă a anului 2017 indică alterarea acestuia. Apetitul pentru investiții continuă să se erodeze, pentru majoritatea respondenților creșterea salariului minim afectează profitabilitatea, iar încrederea că 2018 va fi mai favorabil decât 2017 este la cote extrem de scăzute. Paradoxul anului 2017 continuă la scală redusă și în 2018: creștere economică și recesiune de moral, urmare a evoluțiilor fiscale și legislative din ultimele luni”, spune Constantin Măgdălina, Expert Tendințe și Tehnologii Emergente, co-autor al cercetării.

Companiile spun ca anul 2018 va fi nefavorabil pentru afaceri

Evoluția cifrei de afaceri

Față de ediția de la începutul anului 2017, perspectiva de creștere a companiilor este puțin mai conservatoare. Rezultatele cercetării indică o creștere de 7 puncte procentuale a companiilor care se așteaptă la cifre de afaceri mai mari cu 5%-10%, contrabalansată de o scădere de 4 puncte procentuale a celor care prognozează o creștere a cifrei de afaceri cu 20%-30% și de o scădere de 3 puncte procentuale a celor care se așteaptă la o cifra de afaceri mai mare cu peste 30%, în acest an. La nivel de industrii, cea mai mare creștere a cifrei de afaceri (10%-20%) este previzionată de 24% dintre firmele de IT și 37% dintre firmele din industria farmaceutică și de sănătate.

Evoluția profitului

Previziunile privind evoluția profitului de la începutul anului 2018 sunt mai pesimiste decât la începutul anului trecut. Deși 24% dintre companii (față de 18% anterior) se așteaptă ca profitul lor să crească cu 5%-10% în acest an, vedem scăderi de 3pp până la 7pp pe toate palierele de creștere semnificativă. De asemenea crește de la 6% la 12% numărul companiior care spun că profitul lor va scădea în acest an față de anul trecut. Cea mai importantă creștere a profitului,de 10%-20%, o preconizează firmele din agricultură și alimentație și cele din industria farmaceutică și de sănătate.

Evoluția investițiilor

Conform rezultatelor cercetării, 18% dintre conducătorii de companii spun că nu vor crește investițiile în anul 2018, față de numai 10% în 2017. Observăm, de asemenea, că 46% dintre firme vor să își crească investițiile cu 1%-10% față de 36% anterior. Mai mult, doar 6% dintre companii au în plan să crească investițiile cu 20%-30% în 2018, comparativ cu 17% în anul anterior. Cele mai multe firme din energie și utilități (50%) spun că vor crește investițiile cu 1%-5% în acest an, dar cele mai multe din agricultură și alimentație (25%) spun că vor crește investițiile cu 10%-20%.

„Cercetarea Evoluția afacerilor în 2018 este un demers oportun de comunicare cu mediul de business din România. Dincolo de poza macroeconomică oficială, rezultatele acestei cercetări surprind dinamica percepției decidenților prin adăugarea an de an a rezultatelor fiecărei ediții. La început de 2018 constatăm deprecierea sentimentului de business comparativ cu începutul anului 2017. Acolo unde apar, creșterile sunt fie marginale, fie pe paliere inferioare. Se adâncește neîncrederea în favorabilitatea evoluțiilor economice în 2018 față de 2017. Dacă socotim că în economie moneda de schimb este încrederea, atunci absența acesteia crește costul de a face business în România și funcționează ca o profeție auto-împlinită”, spune Elena Badea, Managing Partner Valoria.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •