Cum ne învaţă natura să facem afaceri

Cum ne învaţă natura să facem afaceri

West aseamănă New York-ul cu o mare balenă şi Microsoftul  cu un mare elefant, iar prin intermediul metaforei foloseşte termeni biologici precum ADN-ul unei companii sau ecologia unei pieţe. Raportate la cercetările din biologie, organizaţiile sociale, cu cât sunt mai mari, cu atât se mişcă mai greu lucrurile în cadrul lor, dar trăiesc mai mult. Oxigenul se difuzează mai încet în cadrul membranelor. Altfel spus, îţi trebuie mai mult să te maturizezi, creşti mai încet, dar într-un mod sistematic şi matematic.

Folosirea scalelor în biologie este utilă pentru că, în ciuda faptului că ne învaţă că balenele trăiesc în ocean, girafa are gâtul lung, elefantul – trompă, că mergem pe două picioare, în procent de 85-90% suntem toţi versiuni scalate ale celorlalţi.

“Majoritatea oamenilor nu pot interacţiona serios cu mai mult de cinci sau şase persoane”

Pe de altă parte, oraşele nu se raportează la clădirile sau la drumurile lor, ci la oamenii din cadrul lor. Potrivit cercetărilor lui West, legile scalare sunt manifestări ale reţelelor sociale şi ale universalităţii modului în care oamenii interacţionează, adică ceea ce facem în prezent: vorbim unii cu ceilalţi, schimbăm idei, realizăm lucruri împreună. Natura acestor reţele, grupările ierarhice ale reţelelor, felul în care interacţionează familiile, structura familiei, modul în care facem afaceri demonstrează faptul că există o universalitate a acestor lucruri reprezentativă scării la care oamenii interacţionează.

Deşi familiile din China şi Statele Unite arată diferit, majoritatea oamenilor nu pot interacţiona serios cu mai mult de cinci sau şase persoane. Nu contează cât de mare este familia, iar, în afară de Facebook, nu poţi să ai peste o sută de prieteni peste tot în lume.

Aceste lucruri sunt reprezentative naturii universale ale reţelelor sociale. Credinţa noastră este că aceasta este natura lucrurilor şi ierarhizarea lor. De exemplu, nu doar ierarhia bazată pe mărime, ci şi cea bazată pe certitudinea că cea mai puternică interacţiune a ta este cu familia. Avem interacţiuni mult mai slabe cu colegii de muncă, cu şeful nostru şi aşa mai departe în cadrul ierarhiei.

Profil Geoffrey West

Geoffrey West este un renumit profesor de matematică invitat la Imperial College din Londra şi Associate Fellow la Said Business School, Oxford University, şi fost Preşedinte al Institutului din Santa Fe. Înainte de a se alătura Institutului din Santa Fe, a fost fondatorul grupului de fizică de înaltă energie în cadrul Los Alamos National Laboratory. West este un fizician teoretician ale cărui interese primare privesc chestiuni fundamentale de fizică şi biologie, care au inclus înţelegerea particulelor elementare, interacţiunea lor şi implicaţiile cosmologice ale originilor scalării legilor universale. Cercetările sale în biologie au inclus rata metabolismului, creşterea, îmbătrânirea, mortalitatea, somnul, cancerul, structurile ecosistemelor şi dinamica. Munca sa de cercetare mai recentă este axată pe extinderea acestor teorii în cadrul celor despre oraşe, companii şi sustenabilitatea globală pe termen lung; aceste teorii includ rate ale creşterilor şi ale inovaţiei şi accelerarea ritmului de viaţă. Este autorul mai multor cărţi şi membru al Societăţii Americane de Fizică.

În anul 1961 a primit diploma de absolvire a Universităţii din Cambridge, în 1966 a obţinut diploma de doctor în fizică la Universitatea din Stanford, instituţie la care s-a întors în 1970, pentru a deveni membru al facultăţii, iar în 2005 a fost numit Preşedinte al Institutului din Santa Fe.  Printre premiile recente pe care le-a primit se numără Premiul Mercer de la Societatea Ecologică din America, premiul Memorial Weldin pentru Biologie Matematică şi Premiul Glenn pentru cercetări despre îmbătrânire. Munca sa dedicată organizaţiilor sociale a fost selectată drept ideea anului 2007 de către Harvard Business Review. De asemenea, trebuie menţionat că, în 2006, a fost inclus, de către revista “Time”, pe lista celor mai influenţi 100 de oameni din lume.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •