Cum ne pregătim pentru Revoluția Digitală?

Cum ne pregatim pentru Revolutia Digitala - 21.03

Până în 2025, a patra revoluție industrială va aduce dezvoltări uimitoare în Inteligenţa Artificială, robotică și transport autonom, ceea ce va transforma radical modul în care trăim și în care lucrăm. Se discută deja intens despre locuri de muncă care vor dispărea ca urmare a automatizării cu roboți și altele noi care vor apărea. Cum arată însă balanța? Va fi ea echilibrată?

Cum trăim în a patra Revoluție Industrială?

Omenirea a trecut deja prin trei revolutii digitale, fiecare schimbând radical societatea și modul în care trăim. Ce este diferit la a patra revoluție digitală? Pe scurt, viteza cu care se întâmplă. Este de fapt Revoluţia Digitală, care se petrece într-un ritm foarte rapid, făcându-ne să reacționam în ritm accelerat la efectele ei.

Inteligența artificială pare cuvântul cheie în ultimii 3 ani și deja avem în jurul nostru multe elemente care confirmă că este tendința cu prioritate din transformarea digitală:

  • Există deja vehicule autonome și drone din ce în ce mai performante. Se testează utilizarea dronelor ca taxi și ambulanță.
  • Avem asistenți virtuali cu care comunicăm prin comenzi vocale (Siri, Cortana, Alexa).
  • Avem software inteligent care învață din diverse experiențe prin machine learning.
  • Trăim în clădiri și orașe inteligente.

Citește și Infuzie de tehnologie în managementul lanțului de aprovizionare

Până în 2027, Inteligenţa Artificială va face să dispară 24,7 milioane de locuri de muncă

Conform raportului “The Future of Jobs” publicat anul trecut de World Economic Forum, peste 7,1 milioane de locuri de muncă vor fi preluate de roboți în următorii 5 ani, cele mai afectate ţări fiind SUA, Japonia, China, Franţa, Germania, India, Italia, Australia și Marea Britanie. În plus, peste 35% din abilitățile şi competenţele căutate acum printre angajați se vor schimba. Deci este posibil ca elevii care intră în acest moment în sistemul educațional să se pregătească pentru niște meserii care nu vor mai exista și vor dobândi niște competențe care nu vor mai fi de actualitate până își încheie ei studiile. Raportul “FutureProof Yourself – Tomorrow’s Jobs”, publicat de Microsoft, afirmă că 65% dintre elevii de azi vor avea job-uri care încă nu există. Prin urmare, până în 2015, vom asista la niște transformări fundamentale ale societății și ale forței de muncă, pe care încă nu știm cum să o pregătim pentru ce va urma.

Pe de altă parte, dezvoltările rapide bazate pe inteligența artificială vor permite mașinilor inteligente să învețe foarte rapid și să execute task-uri în mod eficient, fiind în plus capabile să proceseze date mai rapid și cu mai puține erori decât oamenii. Asta va aduce numeroase beneficii în special pentru task-uri de rutină și repetitive. Roboții nu obosesc, nu se îmbolnăvesc, nu cer concediu și, în plus, vor avea viteză mai mare de execuție. În unele cazuri, un robot poate face munca a 140 de angajați umani. Potrivit statisticilor publicate de Federația Internațională de Robotică, în 2018 vor exista peste 1,3 milioane de roboți noi la nivel global. În următorii ani vom asista la o interacțiune om – tehnologie mult mai intensă, care va fi dusă la următorul nivel de performanță.

Un raport recent publicat de Forrester susține că, până în 2027, inteligenţa artificială va face să dispară 24,7 milioane de locuri de muncă și va crea 14,9 milioane de noi locuri de muncă, multe dintre acestea în tehnologie. Noile tehnologii vor genera noi nevoi şi vor duce la crearea unor noi competenţe. De exemplu, va creşte semnificativ cererea de ingineri de rețea pentru a asigura securitatea sistemelor, de programatori Web pentru a crea experienţe optimizate utilizatorilor, de analişti de date, experţi în robotică și inteligență artificială. Vor rămâne însă și numeroase locuri de muncă ce vor continua să necesite aptitudini umane unice pe care inteligența artificială și mașinile nu le pot replica, cum ar fi creativitatea, gândirea abstractă sau comunicarea complexă.

Un orizont al oportunităților

Tehnologiile digitale vor crea ecosisteme complexe și interconectate, cu mare potențial de a îmbunătați condițiile și standardele de viață la nivel global și de a crea noi oportunități. A patra revoluție industrială va transforma practic toate domeniile de activitate, de la felul în care comunicăm sau cumpărăm până la domeniul energetic sau transporturi.

Despre autor

Alexandra Cernian este Doctor în Ingineria Sistemelor și Lector universitar la Facultatea de Automatică și Calculatoare (Universitatea Politehnică București) din 2007. Are experiență de predare și cercetare în domenii ca: data mining, inteligență artificială, software engineering, business intelligence. A participat ca expert în numeroase proiecte naționale și internaționale și a derulat activități de consultanță în formare și  e-Learning în companii de top din industria de software din România. Ca trainer, are 10 ani experiență în susținerea de cursuri în companii naționale și multinaționale și derulează programe de formare și consultanță în competențe funcționale. A colaborat cu peste 50 de companii, pentru care a susținut peste 350 sesiuni de training și consultanță..

Despre Valoria

Valoria Business Solutions este o companie de consultanță, training, și coaching. Misiunea companiei este aceea de a transforma în valoare potențialul echipelor și organizațiilor. Competența, încrederea, inovația și pasiunea sunt valorile pe care le susținem prin tot ceea ce facem. Credem în oameni și în aspirația lor de împlinire personală și profesională și în dorința lor de a-și accelera potențialul. Aflați mai multe despre noi pe: www.valoria.ro.

Foto: Pixabay

Citește și Răzvan Popescu, EY România: Automatizările de procese vor genera locuri de muncă cu noi aptitudini tehnice