Cum stăm cu digitalizarea, în România?

Digitalizarea este un fenomen de care nu va scapa nici o afacere

Percepția că nu au consumatori digitali, propria rezistență la schimbare și costurile prea mari sunt principalele obstacole în calea digitalizării pe care le indică respondenții unui studiu realizat recent de către compania Valoria, specializată în consultanță, training, și coaching.

Conform studiului – „Barometrul digitalizării 2017” -, doar 3 din 10 companii spun că au un lider din conducerea companiei desemnat pentru a gestiona digitalizarea afacerii și numai 37% au făcut din digitalizare partea centrală a strategiei lor de business.

„Consumerismul digital impune companiilor noi provocări, dar le aduce și oportunități, dacă înțeleg fenomenul digitalizării și îl integrează în modelul lor de business”, spune Constantin Măgdălina, Expert Tendințe și Tehnologii Emergente, co-autor al cercetării.

Încrederea în digitalizare

Se spune că digitalizarea este un fenomen de care nu va scăpa nici un model de afacere și nici un domeniu de activitate. Chiar dacă în momentul de față mai sunt încă voci care susțin că nu toate industriile vor avea parte de digitalizare, evoluțiile tehnologice din Big Data, cloud, inteligență artificială, Internetul lucrurilor (IoT), roboți și drone fac acest scenariu improbabil.

În România, 35% dintre companii spun că digitalizarea a avut deja o influență mare asupra afacerii lor, dar numai 31% sunt încrezătoare în legătură cu succesul digitalizării și consideră că au cunoștințele necesare pentru a naviga acest proces. 61% dintre companii spun că au dificultăți legate de transformarea digitală. Dintre acestea 39% sunt neîncrezătoare că vor valorifica această tendință. Numai 2% spun că nu au încredere că digitalizarea este bună pentru companie.

Modele digitale de afaceri

Pe fondul avansului tehnologic rapid, digitalizarea a devenit o prioritate pentru toate industriile, de multe ori schimbând radical modele de business. În prezent, 19% dintre companiile din România consideră că modelele digitale de business au schimbat în foarte mare măsură industriile din care fac parte, iar 21% dintre companii se așteaptă ca modelele digitale de business să transforme în foarte mare măsură industria în care activează în următorii 1-3 ani. Numai 4% consideră că industria în care activează nu a fost afectată în nicio măsură de modelele digitale de afaceri.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •