Orice manager de top ar putea fi mentor pentru membrii echipei sale

La nivel de individ, mentorul vede managerul / persoana in context

Avantajul ca un mentor să te asiste în business este, înainte de toate, viziunea integrată pe care acesta o are asupra ­business-ului şi / sau asupra persoanei, din prisma experienţei sale. Privirea de ansamblu include şi emoţiile, şi integrarea acestora. Mentorul are resurse psihice şi profesionale pentru a menţine echilibrul şi obiectivitatea atât în etapa de evaluare, cât şi în procesul de creare a soluţiilor pentru rezolvarea unor situaţii. Nefiind implicat direct în business, mentorul are capacitatea de a păşi în afară şi de a avea o perspectivă neutră (mai ales din punct de vedere emoţional), care îi permite să facă legături între cauze şi efecte, având astfel o judecată realistă. În viziunea mea, mentorul în business este ca structură (ideală) un „realist creativ” care facilitează gândirea creativă bazându-se pe propriile valori şi resurse ale afacerilor companiilor înscrise în program.

La nivel de individ, mentorul vede managerul / persoana în context, în totalitatea ei, creionându-i o imagine de ansamblu, integrând-o în business-ul în care activează, cu talentul, abilităţile, aspiraţiile, faptele şi competenţele pe care le are. Şi mai face ceva: proiectează în viitor.

Orice persoană din business poate apela la ajutorul unui mentor: lideri şi manageri din corporaţii, CEO din corporaţii pentru dezvoltarea programelor de succesiune, fonduri de investiţii pentru integrarea companiilor şi schimbarea culturii de organizaţie, antreprenori care doresc să-şi dezvolte afacerile şi să înveţe lucruri noi, studenţi-masteranzi pentru partea aplicativă.

Mentoratul nu este în competiţie cu alte instrumente de dezvoltare, precum coachingul, consultanţa sau trainingul, ci se foloseşte de aceste instrumente în funcţie de nevoile identificate. Mentorul chiar poate alege şi recomanda cele mai potrivite metode, pliate exact pe nevoile reale.

Nimeni nu poate deveni mentor peste noapte. Mentoratul nu se învaţă. Nu putem vorbi despre un mentor capabil sau mai puţin capabil. El este mentor, iar acest statut vine odată cu experienţa, indiferent de domeniul de activitate. Şi un tânăr de 35 de ani poate să fie mentor pentru un tânăr licenţiat, la început de carieră. Important este să fie pregătit, să aibă ce oferi: mod de gândire şi bune practici din propria experienţă. În mod ideal, orice manager de top ar fi bine să fie mentor pentru membrii echipei cu care lucrează.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •