În multe organizații, există un mimetism comportamental

Nu cred decat in dependenta fata de propriile credinte si valori

Nu cred în dependență, ci în independență. În societățile mature de astăzi, oamenii sunt educați și formați să fie liberi și responsabili, mai puțin „dependenți” și mai degrabă „independenți”. Efectele tehnologice (internet, telefon mobil, revoluția digitală) din ultima perioadă nu fac decât să întărească această independență. Pe de altă parte, profilul noii Generații Y (Millenials), născută după 1980, vorbește de la sine: autonomia, independența sunt preferințe comportamentale ce au devenit valori.

Această preferință pentru independență și autonomie, precum şi influențele enorme ale tehnologiei transformă în mod ireversibil metodele noastre de lucru. Cei care anticipează acest aspect  vor putea profita de revoluțiile care se vor produce în următorii ani pe plan social și la nivel de business.

Aceasta nu înseamnă că nu întâlnim multe persoane dependente de ceva. Cu cât o societate are mai multe persoane dependente sau care acceptă să fie dependente, cu atât acea societate are mai mult de făcut pe linia maturizării sale. Putem vorbi despre dependență în cazul persoanelor cu dizabilități, în cazul copiilor care depind de părinți, tot așa cum putem vorbi despre dependență în cadrul societăților asistate sau oprimate.

Pe de altă parte, am identificat în multe organizații un oarecare mimetism comportamental. Oamenii sunt influențați de liderii care îi înconjoară și îi inspiră. Acest mimetism poate ajunge uneori foarte departe: oamenii imită gesturi, metode de lucru și chiar… ținute vestimentare. Analizați întâmplător o echipă și o să vedeți cât de mult se aseamănă membrii ei cu managerul. Unii coechipieri poartă chiar şi același tip de costum, ceas sau cravată cu ale șefului lor. Ca să nu mai vorbim despre gesturi, despre ritmul de lucru. Știți foarte bine că acolo unde este un șef dinamic și competent, la fel devin și oamenii din echipă.

În loc de dependența de manageri, prefer, deci, să vorbesc despre puterea exemplului și despre capacitatea managerului de a crea o energie de lucru pozitivă. În KMG International / Rompetrol am avut ocazia să identific de nenumărate ori acest lucru. Trebuie să veniți la Rafinăria Petromidia și veți vedea ce forme poate lua puterea exemplului și cât de eficace poate să fie aceasta.

Personal, nu cred decât într-o singură dependență: dependența față de propriile credințe și valori. În opinia mea, orice altă dependență ne împiedică să fim oameni liberi și responsabili.

(foto credit Vali Mirea, BIZ)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •