4 mituri ale interviului de angajare și câteva sfaturi

Importanta unui interviu de angajare este de necontestat.

Importanța unui interviu de angajare este de necontestat: îți poate deschide drumul către o carieră de succes, iar ceea ce faci la acest interviu nu va decide doar dacă primești sau nu job-ul respectiv, ci și pachetul salarial și condițiile în care urmează să lucrezi. Cu o miză atât de mare, nu e de mirare că există o mulțime de sfaturi cu privire la ceea ce trebuie să faci la un interviu de angajare. Dar, foarte multe dintre aceste păreri sunt fie contradictorii, fie neadaptate perioadei în care trăim și schimbărilor de pe piața muncii. HPDI, companie specializată în soluții de leadership și dezvoltare a resurselor umane, a analizat și combătut câteva dintre miturile interviului de angajare.

Înainte de interviu

La nivel internațional, anunțul pentru un nou loc de muncă atrage, în medie, 250 de CV-uri, dintre care doar șase sunt selectate pentru un interviu. Urmează apoi pregătirea interviului. Angajatorul ia notițe despre candidat și își eliberează agenda pentru un interval de timp. Potențialul angajat are, însă, mai multe aspecte de rezolvat. Situația clasică îl înfățișează în haine scorțoase, citind doctorate despre postul pentru care candidează și transformându-se într-un detectiv care vrea să știe totul despre companie. Cu o seară înainte, își citește discursul în oglindă, exersează expresii din DEX și mimica.

„În era serviciilor, de cele mai multe ori, decizia de angajare se bazează pe interacțiunea umană. Totul se reduce la două persoane: angajator și potențial angajat. Până în momentul în care interviul va fi susținut de un robot sau un soft specializat, orice generalizare cu privire la acesta poate fi scoasă din discuție. Nu există o rețetă a succesului general valabilă, iar aceasta este cea mai importantă regulă”, explică Andrei Văcaru, trainer HPDI, specialist în comunicare. 

Mitul #1: Pune cât mai multe informații în CV

Unul dintre miturile cel mai des întâlnite se raportează la CV și cât de important este să includă cât mai multe informații. „Recomandarea noastră este ca CV-ul să fie perceput ca fiind punctul de plecare pentru discuție, cel care te va aduce la întâlnire. Acesta ar trebui să conțină câteva detalii despre experiența anterioară, dar să se rezume la a atrage atenția cu privire la activitățile derulate”, susține Văcaru.

Indiferent de cât de bogată ar fi experiența ta, „time is money”, iar angajatorul va citi numele jobului și compania, trecând peste cele 10 rânduri cu descriere. Pe de altă parte, orice angajator va vrea să te audă pe tine cum povestești despre experiențe care trec de rândurile pompoase de pe foaia de hârtie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •