Selgros și legile lui Jante, sau despre modelul scandinav al binelui colectiv

Selgros și legile lui Jante, sau despre modelul scandinav al binelui colectiv

Danemarca este una dintre țările care iese invariabil pe primele locuri în orice clasament referitor la calitatea vieții, la educație, la împlinirea personală, optimismul sau drepturile și libertățile individuale și colective.
Acești oameni bucuroși de viața lor folosesc termenul ”hygge” – este intraductibil, ca ”dorul” românesc, dar se poate plia, ca sens, pe ”a te bucura alături de ceilalți”; poate însemna o îmbrățișare sau căldură. În paranteză fie spus, în limba daneză există și un cuvânt special pentru bucuria de a munci, complet diferit de satisfacție la locul de muncă: ”arbejtsglaede”.
Premisa pentru toate cele de mai sus este încrederea – în aproapele, în comunitate – un alt capitol la care Danemarca, alături de celelalte țări scandinave, domină ierarhiile studiilor pe aceste teme.
Am avut șansa să vizitez Danemarca încă din 1990 – acolo am descoperit normalul. Câțiva ani mai tîrziu, studiind cu alte ocazii modelul lor social, am descoperit “Janteloven” (”Legile din Jante”), cu toate contradicțiile, plusurile și minusurile lor.

Legile din Jante

”Legile din Jante”, o ficțiune satirică scrisă de danezul Aksel Sandemose în anii 30, este o ”Utopie” a civilizației scandinave moderne. Autorul îi critică pe scandinavi – incluzând aici danezi, suedezi și norvegieni – pentru că ar fi invidioși și colectiviști și pentru că ar dizolva individul în interiorul grupului. O face descriind viața într-un oraș fictiv, Jante, unde există un ”decalog”:
1. Să nu cumva să crezi că tu însemni ceva special.
2. Să nu cumva să crezi că tu ești la fel de bun ca noi.
3. Să nu cumva să crezi că tu ești mai isteț ca noi.
4. Să nu cumva să ajungi să crezi că tu ești mai bun ca noi.
5. Să nu cumva să crezi că tu știi mai multe ca noi.
6. Să nu cumva să crezi că tu ești mai important ca noi.
7. Să nu cumva să crezi că tu ești bun la orice.
8. Să nu cumva să râzi de noi.
9. Să nu cumva să crezi că îi pasă cuiva de tine.
10. Să nu cumva să crezi că tu ne poți învăța orice pe noi.
Ironia ar putea fi justificată, într-o oarecare măsură, spun multe voci; alte voci punctează direct – decalogul din Jante anulează individualitatea și realizările individuale în favoarea colectivului.
Sunt însă alte voci, la fel de numeroase, care afirmă că decalogul este o expresie minimalistă a unei filozofii comunitare funcționale – în care modestia și binele colectiv primează asupra celui individual.
Dincolo de toate aceste controverse, decalogul satiric de mai sus mă aduce la…

Legătura dintre Jante și comunitatea profesională din Selgros

Fac parte dintre aceia care cred că există societăți meritocratice. Și mai cred că valoarea unui grup este dată de valorile comune ale indivizilor care îl alcătuiesc. De aceea, modelul după care am alcătuit decalogul Selgros a fost tocmai acest disputat decalog Jante. Am pornit de la o analiză a tot ceea ce a funcționat vreodată în compania noastră și am statuat aceste principii ale echipei noastre:
1. Noi suntem toți pentru unul și unul pentru toți
2. Noi suntem mai presus decât oricare dintre noi
3. Noi suntem pasionați de ceea ce facem.
4. Noi știm că reușim împreună.
5. Noi împreună putem face orice.
6. Noi avem încredere unii în alții.
7. Noi suntem sinceri unii cu alții.
8. Nouă ne pasă de noi.
9. Noi împreună suntem mai buni decât oricare dintre noi.
10. Noi împreună știm mai multe decât oricare dintre noi.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •