Un IT-ist priceput la oameni

În cadrul Galei Premiilor de Excelență în Resurse Umane, acordate de către HR Club pentru anul 2014, la categoria „Managerul de linie al anului”, câştigător a fost desemnat Radu Florian Pavel, Team Manager la Freescale Semiconductor. Am profitat de acest prilej, pentru a-i cere să explice cititorilor noştri câteva dintre particularităţile activităţii sale manageriale.

Citeşte şi Top 10 companii premiate pentru excelenţă, la Gala HR Club

De ce credeţi că v-a declarat juriul HR Club câştigător?

În primul rând, eu consider că este meritul echipei în câştigarea acestui premiu. Fac parte dintr-o echipă foarte frumoasă, formată din 40 de ingineri. Lucrăm în research şi development, pe zona de software.

Deci, conduceţi o echipă de IT-işti…

IT-işti sută la sută. Şi eu, ca formaţie, sunt IT-ist. Am terminat Politehnica, Facultatea de Electronică, specializarea Telecomunicaţii. Prima companie în care am lucrat a fost Motorola. Eram student şi am făcut un internship la ei. Am continuat să lucrez acolo şi după terminarea facultăţii, ca inginer. În Motorola şi, ulterior, în Freescale, avem o cultură de creştere a angajaţilor. Considerăm că oamenii sunt foarte importanţi, ei dau valoarea companiei noastre. Iar asta am simţit-o la rândul meu: am avut oportunităţi de promovare, am crescut şi pe partea tehnică, dar şi din punct de vedere managerial, ceea ce mi-a permis să ajung pană aici.

Din punct de vedere tehnic, ce poziţii aţi ocupat, cum aţi evoluat?

În branşa noastră, sunt mai multe trepte: individual contributor level I, II, III. De la acest din urmă nivel, apare posibilitatea diversificării. Se poate continua pe scara tehnică, în zone de arhitectură software, de implicare în grupuri globale de definire a tehnologiilor viitorului, sau pe scară managerială.

Opţiunea pentru o direcţie sau alta este o decizie personală sau a companiei?

Are loc o discuţie de career path cu managerul direct, care urmăreşte evoluţia şi aspiraţiile respectivului angajat. Sunt şedinţe dese unu la unu. Alegerea mea a fost zona managerială, unde m-am bucurat şi de sprijinul managerului meu direct. Chiar înainte de a fi Team Manager, am avut ocazia să coordonez mai mulţi colegi. În felul acesta, am putut învăţa de la oameni foarte buni în domeniu şi am avut succes atunci când am fost numit pe poziţie. Am avut mai multe poziţii de management înainte de cea actuală. Am condus in divizia noastră de dispozitive mobile, echipa de modem infrastructure, apoi am fost manager în zona de integrare software, la automotive. Iar în 2013, am avut oportunitatea să candidez pentru a conduce întreaga echipă de automotive din România. A fost un pas mare în cariera mea. Atunci, am avut destule reţineri, pentru că mă întrebam dacă sunt suficient de bine pregătit. În plus, candidam pentru poziţia fostului meu şef, o persoană cu foarte multă experienţă şi pe care o apreciez enorm. Era o responsabilitate foarte mare, nişte pantofi poate prea mari pentru mine. Am avut însă sprijinul echipei locale si a directorului de HR de la vremea aceea, Adrian Lupulescu. Pentru mine a fost şi o provocare să fiu la înălţimea ştachetei ridicate de predecesorul meu.

Cum e să conduci IT-şti?

E o experienţă interesantă, dar pentru mine a fost natural. Erau colegii mei, ne cunoşteam, lucram deja ca echipă de foarte mulţi ani. Atâta doar că în ceea ce mă priveşte, aşteptările lor au fost foarte mari pentru că veneam după un om deosebit. Trebuia să fiu cel puţin la fel de bun. Dar m-am bucurat de sprijinul lor, mulţi dintre noi fiind încă din timpul facultăţii în aceeaşi companie. Este specificul Freescale să îşi crească singură angajaţii, cum a fost şi cazul meu. Cei trei manageri cu care lucrez direct sunt cam de aceeaşi vârstă cu mine şi construim, împreună  cu inginerii din echipă, produse software esenţiale pentru automotive: drivere, sisteme de operare, middleware şi tool-uri de configurare.

Ce realizări aţi avut în această perioadă, ca manager?

Am crescut echipa de la 18 ingineri la 40. Şi n-a fost doar o creştere numerică, ci şi de roluri, de responsabilităţi, de proiecte.

Între realizările acestor ultimi ani, este aceea că un inginer de-al nostru (Marius) este acum reprezentantul Freescale în consorţiul care defineşte standardul software AUTOSAR. Este, în primul rând, meritul lui, contribuţia mea fiind aceea de a-l propune şi susţine ca principal candidat pentru acest rol. Un alt exemplu similar îl reprezintă alegerea liderului global pe calitate pentru automotive software a unui inginer din echipa mea (Simona). Probabil că explicaţia pentru câştigarea premului acordat de HR Club constă în aceste roluri globale pe care oamenii din echipa mea au ajuns să le ocupe. Altfel spus, importanţa globală a rolurilor pe care oamenii din Freescale România le ocupă. Mai sunt si alte exemple, cum ar fi Program Managerul nostru (Cristina), care acum conduce proiecte globale internaţionale pe ceea ce înseamnă automotive. Pe lângă aceste exemple, pot menţiona implicarea noastră în universităţi (Freescale Cup, Linux Embedded Challenge), unde vrem să fim cunoscuţi pentru a oferi studenţilor ocazia de a lucra cu tehnologie de ultimă ora şi de a putea oferi celor mai buni dintre ei şansa să devină coechiperii noştri de mâine. Avem şi realizări în  inovaţie: am dublat numărul de patente în ultimii doi ani. Sunt patente software recunoscute de US Patent Office. Inovaţia este, de altfel, unul dintre punctele noastre forte şi m-am bucurat să văd o creştere a apetitului de inovaţie în echipa mea. Este unul dintre obiectivele echipei noastre la care ţin foarte mult şi de aceea realizarea de patente a constituit unul dintre obiectivele pe care fiecare inginer şi l-a pus în planul de dezvoltare personală.

Sunteţi inginer, conduceţi ingineri. Să înţeleg că există în această breaslă un potenţial managerial destul de puternic?

O parte dintre ei deţin această dimensiune. Ceilalţi cresc în roluri tehnice arhitecturale globale, care ajung să fie extrem de “apetisante”. De exemplu, lucrează la definirea tehnologiilor viitorului. Ştiu că sună SF, dar, ca să înţelegeţi, una dintre ele este cea a maşinilor autonome (care se conduc singure). Să fii unul dintre cei care vor semna actul de naştere al unei astfel de tehnologii este extrem de motivant pentru inginerii din echipa mea şi pentru mine.

Citeşte şi Elena Klaici: „M-am urcat într-un tir, pe care l-am umplut cu marfă, și m-am întors doar când tirul s-a golit”Mihai Marcu: „Valoarea estimată a investiţiilor MedLife pentru acest an este de peste 10 milioane de euro.”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •