Modalități de îmbunătățire a stilului de management

Modalitati de imbunatatire a stilului de management

Chiar dacă mulți consideră că managerii buni își vor da seama cum trebuie să se schimbe atunci când va fi nevoie, întotdeauna trebuie să lucrați la îmbunătățirea stilului și tehnicilor de management. În acest fel, indiferent de ceea ce vă rezervă viitorul, veți avea seturile de abilități și flexibilitatea necesară pentru a răspunde provocărilor în mod corespunzător. Iată, deci, șase moduri  de îmbunătățire a stilului de conducere, indiferent dacă sunteți deja senior sau abia un novice în management.

1. Dezvoltați conștiința de sine

Conștiința de sine presupune cunoașterea propriilor sentimente, motivații, puncte forte și neajunsuri, iar managerii care o au și o dezvoltă tind să răspundă mai bine provocărilor neprevăzute și activităților zilnice. Cunoașterea de sine este primul pas în a vă îmbunătăți stilul de conducere, deoarece, fără aceasta, nu veți ști nici măcar cum gestionați lucrurile, fără să mai vorbim despre cât de eficienți sunteți. Pentru a vă cultiva cunooașterea de sine, se recomandă următoarele:

  • cereți și acceptați feedback-ul din partea angajaților și superiorilor;
  • depășiți-vă limitele și acordați atenție felului în care vă simțiți și ce vă aduce asta;
  • faceți puțină psihoterapie;
  • documentați-vă așteptările, sentimentele, rezultatele, etc.

2. Aprofundați-vă educația

Una dintre cele mai bune modalități de a vă îmbunătăți stilul de conducere este să obțineți o perspectivă nouă continuându-vă educația, fie prin muncă certificată, fie într-o capacitate mai extinsă, cum ar fi obținerea unui master în management. Astfel, nu doar că veți fi la curent cu ceea ce este actual în lumea afacerilor și managementului, dar vă veți afla într-un context nou, cu oameni noi, de la care puteți învăța orice: de la tehnici noi, la valori transformative.

3. Cereți idei

Este foarte probabil ca cineva care este în subordinea voastră să ajungă, cândva, șeful cuiva – poate chiar al vostru – ceea ce înseamnă că o mulțime de idei bune se pot ascunde în imediata apropiere. O modalitate simplă de a vă îmbunătăți stilul de conducere este să căutați, la echipa alături de care lucrați zilnic, idei noi și mai bune despre cum să conduceți mai eficient și mai eficace. Astfel, angajații vor fi mulțumiți că le solicitați contribuția și, în același timp, veți fi tranformați de experiența căutării de ajutor în afară.

4. Examinați-vă valorile

Ce este important pentru voi la locul de muncă și în viața voastră? Nu este niciodată prea târziu sau prea devreme pentru un manager să-și examineze valorile, ca să vadă dacă modul în care lucrează și își desfășoară activitatea este în concordanță cu cine dorește să fie și ce speră să realizeze. Pe măsură ce vă examinați valorile de bază, aliniați-vă stilul de conducere la aceste valori, iar acolo unde aveți nevoie de îmbunătățire, aceasta urmează să apară.

5. Schimbați-vă modul de a comunica

Chiar dacă voi considerați că sunteți un bun comunicator, încercați să vă schimbați metodele și practica pentru a vedea dacă puteți obține rezultate mai bune. De exemplu, dacă vă întâlniți cu întreaga echipă o dată pe săptămână pentru a discuta proiecte în curs de desfășurare, încercați să aveți întâlniri săptămânale separate cu fiecare membru al echipei, timp de o lună. Reduceți cantitatea de e-mail-uri pe care le trimiteți angajaților, pentru a vedea dacă vă puteți mări eficiența.

6. Luați-vă un mentor sau un coach

Una dintre cele mai eficiente modalități de a vă îmbunătăți stilul de conducere este să întrebați pe cineva a cărui muncă o admirați pentru a vă oferi sprijiin în calitate de mentor sau coach. Ideal ar fi ca această persoană să nu lucreze pentru aceeași companie ca și voi. Deoarece nu sunt în poziții superioare sau subordonate vouă, mentorii vă pot oferi îndrumare, feedback sincer, contribuții utile și multe altele, în timp ce încercați să deveniți o persoană și un manager mai bun.

Îmbunătățirea stilului de conducere nu este ceva ce se poate face peste noapte, dar cu dedicare și atenție, este ceva ce poate fi realizat cu siguranță, mai ales dacă puneți în practică aceste șase sfaturi.

Photo credit: Donald Clark | Flickr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •