Cele 7 păcate ale unui manager

Cele 7 păcate ale unui manager

”Dacă găsești o persoană care este mai bună decât tine, angajeaz-o. Dacă este nevoie, oferă-i un salariu mai mare decât al tău”, spunea omul de afaceri, David Ogilvy.
De la acest citat, cei de la Forbes s-au gândit care ar putea fi cele mai mari greșeli care pot fi comise în management. Ei au ajuns la șapte astfel de erori:

1. Să angajezi oameni slab pregătiți
Managerii care angajează oameni slab pregătiți pot dăuna organizației. Unui lider nu ar trebui să îi fie teamă să angajeze, așa cum spune și Ogilvy, oameni mai bine pregătiți decât el.

2. Să nu îți asumi responsabilitatea / să dai vina pe alții
Atunci când se află în fața unui eșec, unii manageri aplică strategia ,,nu e vina mea” și sunt dispuși să dea vina pe oricine altcineva în așa fel încât să nu fie nevoiți să își asume vreodată responsabilitatea. Cu un lider care se concentrează constant pe cum să facă în așa fel încât să iasă el bine din orice situație, angajații ar putea să îi urmeze exemplul și să plaseze, la rândul lor, vina pe alte persoane. Riscul unei astfel de atitudini este acela că eșecurile sau greșelile nu ajung niciodată să fie asumate, analizate și îndreptate.

3. Să nu încurajezi ideile bune
Unii manageri aleg să critice constant și să nu aprecieze ideile bune sau persoanele care au idei bune, probabil, spun cei de la Forbes, de teama că o idee mai bună venită de la un angajat este luată drept un eșec personal de către lider.

O altă variantă a acestui ”păcat” este asumarea ideilor fără merit.

4. Să fii rău
Este important pentru un manager să sprijine angajații buni, să le dea, atunci când este nevoie, și un feedback pozitiv pentru activitatea lor. Charles Dickens rezumă această idee în câteva cuvinte: ”Niciodată să nu fi rău cu oamenii pe care îi ai în subordine”.

5. Să fii lacom
Există manageri care vor să își asigure controlul total, toate resursele, puterea și loialitatea. Vor ca toată lumea să fie mereu de acord cu ei. Compania poate avea de suferit atunci când nu există și o formă de independență a angajaților, când aceștia nu îşi pot exprima liber viziunile.

6. Să nu asculți
Atunci când un manager nu ascultă părerile angajaților, înseamnă că nu poate să își cunoască organizația cu adevărat. Prin urmare, deciziile lui se vor baza pe intuiție, pe experiențe și vor ajunge să fie, în unele cazuri, ineficiente.

7. Să fii prea strict

Un mediu în care managerul se asigură că angajaților le este teamă de el nu poate fi constructiv. Cei mai buni oameni ai organizației vor pleca imediat ce vor găsi un mediu mai potrivit în care creativitatea și inovația să fie încurajate. Atunci când angajaților le este teamă că ar putea fi concediați în orice moment, că ar putea umiliți sau blamați, vor acționa pentru supraviețuire, în nici un  caz pentru a contribui la un viitor bun al companiei.

Dintre cele șapte greșeli, pot fi astfel identificate un set de reguli de care un manager ar trebui să țină cont în domeniul său: angajează oameni buni, asumă-ți responsabilitatea, fii binevoitor, fii generos, ascultă și fii un lider care acționează cu speranță și claritate.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •