Daniel Goleman – Arta leadershipului înseamnă să faci lucrurile prin intermediul altora

Daniel Goleman - Arta leadershipului înseamnă să faci lucrurile prin intermediul altora

Care ar fi calitățile de bază ale unui lider? Potrivit celebrului scriitor și speaker, Daniel Goleman, ar fi vorba despre patru elemente de care are nevoie orice persoană aflată în poziție de conducere.

Toate pornesc, însă, de la inteligența emoțională, este de părere scriitorul.

“Arta leadershipului înseamnă să faci lucrurile prin intermediul altora. Este o capacitate interpersonală. De aceea inteligența emoțională reprezintă cheia”, spune Goleman.

Cum? O strategie permite atingerea unui obiectiv, obiectiv la care se poate ajunge prin intermediul oamenilor. Iar pentru acest lucru, spune Goleman, este nevoie de inteligența emoțională: „Strategia definește felul în care ajungi la obiectiv, iar pentru ca ea să devină reală trebuie să o accesezi prin intermediul oamenilor. Trebuie să comunici, să ghidezi, să inspiri, să influențezi și să asculți. Toate acestea sunt abilități de inteligență emoțională.”

Un lider empatic care se folosește de inteligența emoțională, are, astfel, patru calități:
1. Acceptarea și valorizarea fiecărei persoane așa cum aceasta este, fără a o judeca
2. Abilitatea de a vedea potențialul
3. Calmul – abilitatea de a ați păstra calmul
4. Abilitatea de a asculta și de a vorbi cu ceilalți. Nu dictează ci ascultă ce spun ceilalți”, subliniază acesta.

În același timp, Daniel Goleman este de părere că și modul în un lider, un manager se raportează la oamenii pe care îi coordonează este foarte important. În acest, sens, feedback-ul este absolut necesar: „Ce poate să facă un manager pentru a-i ajuta pe oameni să intre în starea de flux? Feedbackul e foarte important, dar nu unul critic, ci unul obiectiv cu numere și cifre. Apoi ar trebui să-i lase să ajungă la rezultate așa cum iși doresc ei, fără a exercita un control excesiv asupra lor. Alt ajutor constă în adaptarea provocărilor la abilitățile personale.”

Explicațiile legate de inteligența emoțională și de calitățile unui lider au fost oferite de Daniel Goleman în cadrul conferinței ”Leadership – The Power of Emotional
Intelligence”, susținută de scriitor la Palatul Parlamentului.

Doctorul Daniel Goleman folosește conexiunile dintre științele cognitive și mediul pragmatic de pe Wall Street pentru a introduce „o idee revoluționară care spulberă paradigmele existente”, aceea de Inteligență Emoțională. Cercetările doctorului Goleman și activitatea jurnalistică a acestuia i-­‐au adus două nominalizări la premiul Pulitzer, premiul Washburn și o recunoaștere a întregii activități din partea American Psychological Association.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •